Hlavní obsah

Vládní ČSSD propouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládní ČSSD šetří, na výplaty svých zaměstnanců má letos vyčleněno o 19 milionů korun méně než loni. Uvedl to v pátek Radiožurnál. Strana loni skončila ve ztrátě více než 33 milionů korun, ač plánovala vyrovnané hospodaření.

Foto: David Taneček, ČTK

Nové nejvyšší vedení ČSSD po skončení sjezdu v Hradci Králové. Zleva místopředsedové Michal Šmarda, Ondřej Veselý, Roman Onderka a Tomáš Petříček, předseda Jan Hamáček, šéf poslanců Jan Chvojka a místopředsedkyně Jana Maláčová.

Článek

Mluvčí ČSSD Barbora Kalátová odmítla říci, kolik zaměstnanců končí, loni pro stranu pracovalo 121 lidí.

„V letošním roce počítáme s náklady 35 milionů korun, což je o 19 milionů méně, než bylo v roce 2018. Na počtu zaměstnanců se to samozřejmě projeví jejich snížením,“ řekl Radiožurnálu ekonomický ředitel strany Martin Starec. Podle něj část lidí odchází, jiným se převádí pracovní úvazek z pracovního poměru na dohody za nižší odměny.

Každý kraj podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka k dispozici danou částku a je na něm, jak s ní naloží. „To znamená, jestli budou souhlasit, že někoho propustíme, protože tím zaměstnavatelem je centrála a ty peníze potom rozdělíme mezi méně lidí, nebo to bude méně peněz mezi ty samé lidi,“ řekl Hamáček.

Předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola řekl, že v kraji skončilo pět ze sedmi okresních tajemníků. Zaměstnanci odešli také z ČSSD v Praze, Moravskoslezském kraji a na Královéhradecku.

Menší příjem z rozpočtu i darů

Starec ve čtvrtek řekl, že oproti plánům navýšily náklady především výdaje na volby do Senátu a obecních zastupitelstev. „Výsledek ovlivnil na straně výnosů především nižší výběr darů a ztráta významné části výnosů ze státního rozpočtu,“ uvedl Starec.

Výnosy sociální demokracie loni činily 133,8 milionu korun, náklady se vyšplhaly na bezmála 167 milionů. ČSSD plánovala vyrovnaný rozpočet s výnosy i náklady na úrovni 137 milionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám