Hlavní obsah

Ústecký hejtman Bubeníček se stal starostou Bíliny

Právo, koc
Ústí nad Labem

Starostou šestnáctitisícové Bíliny na Teplicku byl ve středu zvolen hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Většinou hlasů o tom rozhodli noví zastupitelé, kteří vzešli z opakovaných komunálních voleb.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Oldřich Bubeníček se záhy po zvolení ujal funkce.

Článek

Funkce starosty je nově neuvolněná, Bubeníček nebude pobírat standardní měsíční plat. Zastupitelé mu ale schválili odměny ve výši maximálně 20 tisíc korun měsíčně.

Neobvyklý souběh funkcí starosty města a hejtmana nebude podle Bubeníčka složité zvládnout. „Dvě místostarostky se budou funkcím věnovat na plný úvazek. Myslím, že i proto dokážu obě funkce skloubit dohromady,“ řekl Právu hejtman. Případné kritiky kvůli střetu zájmů se neobává.

„Propojení mezi krajem a městem je v tomto směru široké a není žádná výjimka, že je někdo zároveň ve vedení města i kraje,“ připomněl Bubeníček.

Prioritou je rozpočet

Volby se opakovaly na konci ledna kvůli podezření na kupčení s hlasy v řádném termínu voleb loni v říjnu. Zvítězila v nich KSČM s 25,63 procenta hlasů, která se na spolupráci dohodla s druhým sdružením Nezávislí v Bílině - HNHRM a třetím ANO. Ve třicetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice pohodlnou většinu jednadvaceti mandátů.

Křesla dvou uvolněných místostarostů obsadily Veronika Horová z HNHRM a Zuzana Bařtipánová z ANO. „Respektujeme výsledky voleb, kterých jsme se drželi i při návrzích na členy vedení města," řekl Bubeníček.

Nová koalice považuje za prioritu schválení rozpočtu. „Na to čeká řada organizací, ať už kulturních, nebo sportovních, čekají na to i školy,” doplnil Bubeníček. Rozpočet by zastupitelé měli schvalovat 29. dubna.

Reklama

Související články

V Bílině a v Chomutově budou nové volby

V Bílině na Teplicku se budou opakovat obecní volby. Ústecký krajský soud sice nevyhověl návrhu stěžovatelů, kteří chtěli zrušit platnost celých voleb, přesto...

Výběr článků

Načítám