Hlavní obsah

Tramvajovou dopravu v Praze čekají od příštího týdne velké změny

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou hromadnou dopravu čekají od nového jízdního řádu rozsáhlé změny. Ty se dotknou zejména několika tramvají. V nejvytíženějších úsecích bude posílena linka 17, naopak 16 nebude jezdit do Braníka, ale na řepské sídliště. Naopak linka 13 bude úplně zrušena. Zásadně bude posílena doprava na Barrandov. Veškeré změny budou platné od 29. listopadu.

Článek

Například linku 10, která je třetí nejvytíženější v Praze, posílí právě 16. Ta bude na Palackého náměstí odkloněna a nově pojede místo do Braníka přes Anděl na Kotlářku a dále do řepského sídliště.

„Touto úpravou chceme vyřešit přeplňování linky v 10 v jejím nejzatíženějším úseku. Tím, že linky 10 a 16 pojedou spolu ze Žižkova až do Řep, vytvoříme koordinovaný tah, jehož souhrnný interval bude rovný jedné páteřní tramvajové lince,“ komentoval změny Pavel Procházka z Ropidu, který pro dopravní podniky jízdní řády připravuje.

Posílí se doprava na Barrandov

Výrazně se posílí doprava na Barrandov, kde jsou velká sídliště, navazují tam příměstské linky a do oblasti nevede metro. Kromě linek 12 a 20 tam bude nově jezdit i linka 4, které dosud končila na Kotlářce.  Linky 12 a 20 pojedou ve společném intervalu každé čtyři minuty ve špičkách, o víkendech pak každých sedm až osm minut. Linka 20 bude na konečnou stanici Sídliště Barrandov zajíždět vždy. Nyní tam jezdí jen v ranní a odpolední špičce. V jiné časy končí na Smíchovském nádraží.

Linky 10 a 16 budou ve špičce mít čtyřminutový interval, o víkendech pak sedm až osm minut. Navíc chybějící linku 156 do Braníka nahradí dvojnásobně posílená linka 17.

Změny v pražské tramvajové dopravě od 29. 11. 2009:
4linka je ve směru od Čechova náměstí z Anděla odkloněna přes Smíchovské nádraží a Hlubočepy do Sídliště Barrandov (provoz pouze v pracovní dny cca 6:00 – 20:00 hod.; v úseku Smíchovské nádraží – Sídliště Barrandov je v provozu pouze v ranní přepravní špičce pracovních dnů)
13linka je zrušena (nahrazena linkou 4)
16linka je ve směru od Spojovací z Palackého náměstí odkloněna přes Anděl, Kotlářku a Motol do Sídliště Řepy (v úseku Kotlářka – Sídliště Řepy je v provozu pouze v ranní přepravní špičce pracovních dnů)
17linka je v úseku Levského – Výstaviště posílena (provozována v polovičním intervalu); v úseku Výstaviště – Sídliště Ďáblice v provozu pouze každý druhý spoj
20linka je celodenně a celotýdenně prodloužena do Sídliště Barrandov
21linka je zkrácena do trasy Nádraží Braník – Národní třída – Nádraží Braník
25linka je v úseku Palmovka – Vozovna Kobylisy je v provozu pouze v pracovní dny cca 6:00 – 20:00 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám