Hlavní obsah

Staroměstské náměstí pokrylo přes 22 tisíc křížů

Novinky, jas
Aktualizováno

Dlažbu pražského Staroměstského náměstí v Praze pokryly tisíce křížů. Mají symbolizovat oběti epidemie koronaviru, jejichž počet se pomalu blíží 25 000. Za symbolickou připomínkou obětí stojí spolek Milion chvilek pro demokracii.

Kříže na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Kříže jsou nakresleny křídou a jsou součástí happeningu, kterým chce Milion chvilek připomenout oběti epidemie.

Na 22. března totiž připadá výročí úmrtí prvního českého pacienta s covidem-19. Křížky jsou podle spolku „symbolem vlády zmařených životů”.

„Mnoho z nich zemřelo zbytečně. Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,” uvedl na Twitteru předseda spolku Benjamin Roll.

Zvony v poledne připomněly oběti covidu

Koronavirus

Lidé si podle organizátorů mohou nakreslit křížek na svůj respirátor. „Křížek na respirátoru je symbolem toho, že současná vláda občany této země prostě odepsala a zaměřila se pouze na svůj zisk a mediální obraz,” dodal Milion chvilek.

Podle zastupitele Prahy 1 Davida Bodečka je na dlažbě náměstí přes 22 000 křížů. Podle policie není happening protiprávním jednáním, neboť křídou nakreslené kříže budou odpoledne odstraněny.

To se nakonec patrně nestane a kříže smyjí srážky. „Domluvili jsme se v pražské koalici, že je vhodné kříže na náměstí ponechat do doby, než je smyje déšť,” oznámil v pondělí před polednem lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský, které spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu tvoří magistrátní koalici.

Oběti epidemie si v poledne připomene i iniciativa Minuta ticha. V této souvislosti se v celé zemi rozezní zvony. Hlavní město nechá večer neosvětlenou Petřínskou rozhlednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám