Hlavní obsah

Prvních deset neplatičů alimentů přišlo o řidičák

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudní exekutoři již asi deseti lidem dočasně pozastavili řidičské oprávnění kvůli neplacení výživného na nezletilé děti. Podle informací Práva si exekutoři toto opatření, které mohou používat od ledna, pochvalují.

Foto: Profimedia.cz

Někteří neplatiči alimentů už se museli řízení vzdát.

Článek

„Soudní exekutoři vydali první exekuční příkazy k pozastavení řidičského oprávnění neplatičům dlužného výživného na nezletilé děti. Od Nového roku, kdy vešla v účinnost novela občanského soudního řádu a exekučního řádu, bylo takto postupováno již ve zhruba deseti řízeních,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Podle exekutorů má opatření nebývalý efekt. „Soudní exekutoři k němu přistoupili v případech, které do 1. ledna 2013 byly takřka neřešitelné. Jednalo se o exekuce, u nichž předchozí způsoby provádění – tedy například srážky ze mzdy nebo obstavení bankovního účtu – nebyly úspěšné,“ komentoval výsledky opatření prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Dlužník oficiálně neměl žádný dohledatelný majetek. Teď jsme postihli jeho řidičské oprávnění a přišel osobně k nám na exekutorský úřad složit dluh v hotovosti.
Prezident Exekutorské komory Jiří Prošek

Exekutoři zdůrazňují, že záměrem novel nebylo přímé zpeněžení majetku neplatiče, nýbrž motivace k uhrazení nedoplatků na alimentech. Opatření se navíc netýká profesionálních řidičů, kteří řidičák potřebují ke své obživě.

Efektivitu opatření ilustrují na konkrétním případě. „Máme tu případ, který vypadal téměř beznadějně. Dlužník oficiálně neměl žádný dohledatelný majetek, úhradám se pořád vyhýbal, přitom široké okolí vidělo, že si žije nad poměry. Teď jsme postihli jeho řidičské oprávnění a během několika dnů přišel osobně k nám na exekutorský úřad složit dluh v hotovosti. Matka dítěte byla nadšená,“ popsal Prošek jeden z případů.

Zákon preferuje pozastavení řidičského oprávnění např. před soupisem movitého majetku neplatiče. Pokud exekutor zjistí, že je dlužník držitelem řidičského průkazu, vydá exekuční příkaz, který doručí dlužníkovi, ale také věřiteli a příslušnému obecnímu úřadu, jenž vede registr řidičů.

„Oprávnění řídit motorové vozidlo se pozastavuje ke dni, k němuž byl příkaz doručen dlužníkovi, a to do vlastních rukou. Dlužník na základě tohoto rozhodnutí nesmí řídit auto a musí odevzdat řidičák,“ uvedla Báčová. Pokud by tak neučinil, může jej zabavit při kontrole policie. Exekuční příkaz je pak zaevidován do registru řidičů. Poté, co dlužník doplatí dlužné výživné, exekutor zruší příkaz k pozastavení řidičského oprávnění.

Klaus novelu vetoval

Ten lze odvolat i tehdy, pokud neplatič alimentů prokáže, že řidičské oprávnění nezbytně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb. Zabavování řidičáků neplatičům alimentů se přitom nerodilo lehce. Prezident Václav Klaus loni v září vetoval novelu trestního zákoníku, která změnu přinášela.

Tehdy uvedl, že nerozumí tomu, jakou má řízení auta souvislost s placením alimentů, a upozornil na to, že by opatření mohlo ztížit možnost dlužníka vydělat peníze a alimenty zaplatit.

O měsíc později ale podobnou věc v exekučním řádu podepsal, protože obsahovala ustanovení o tom, že není možné zabavit řidičák profesionálním řidičům.

Anketa

Je správné postihovat neplatiče výživného pozastavením řidičského oprávnění?
Ano
75,2 %
Ne
24,8 %
Celkem hlasovalo 24237 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám