Hlavní obsah

Potratová pilulka je ode dneška legálně i v Česku

Právo, Václav Pergl

Dlouho očekávaná potratová pilulka je od pondělí legálně dostupná i v Česku. Ženám má umožnit do 49. dne těhotenství šetrnější potrat, než je dosud uplatňovaný chirurgický zákrok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přidáváme se tak k zemím, kde tato pilulka je již legálně delší dobu,“ řekl Právu Vladimír Dvořák, prezident České gynekologicko-porodnické společnosti. Zároveň ale upozornil, že v žádném případě tato pilulka nebude volně dostupná, ba dokonce ji nemohou předepisovat a podávat ani všichni lékaři.

„Její podání je vázáno na lůžková zařízení nebo nemocnice. To znamená, že ambulantní lékař ji nemůže ani objednat, ani předepsat, ani ženě podat,“ sdělil prezident. Na dotaz, proč tomu tak je, uvedl, že gynekologové toto opatření, které vydal Státní ústav pro kontrolu léčiv, nechápou. „Takové omezení nikde na světě není. Budeme ho ale dodržovat,“ dodal Dvořák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je jí 34 let
Potratová pilulka spatřila světlo světa v roce 1980.
Legálně se používá od roku 1988 v pětadvaceti zemích Evropy.
Česko se k nim nyní přidává.

Pravidla pro užívání pilulky jsou v podstatě stejná, jako platí dnes pro miniinterrupci. V případě užití pilulky je však potrat pro ženu šetrnější. Vlastně jde o čtyři pilulky. Tři z nich (Mifegyne) žena užije naráz. Tyto pilulky ukončí vývoj plodu. Po 36 hodinách žena spolkne pilulku (Mispregnol) s jinou látkou, která potrat dokončí a plod vypudí z těla.

„Nepředpokládáme, že pilulka bude převažovat nad chirurgickým zákrokem. Možná některé ženy po patřičném poučení ji upřednostní. Po chirurgickém zákroku má žena ale jistotu, že početí je odstraněno. Po užití bude čekat, až proběhne vyvolaný potrat, a zda bude kompletní, tedy zda veškerá tkáň bude z dělohy odstraněna,“ uvedl prezident.

Ve zdravotnickém zařízení s lůžkovou péčí nebo v nemocnici, kde ženě pilulku podají, ji zároveň budou i kontrolovat. Dostane jakýsi bezpečnostní průkaz s telefonním číslem lékaře, pokud by se během užívání pilulek něco stalo a potřebovala by akutně svůj zdravotní stav řešit. Při užití žena nemusí zůstat v nemocnici, jako je to při chirurgickém zákroku.

Cena asi 3500 korun

Potrat chirurgickým zákrokem se provádí v celkové anestezii, která ženu zatěžuje. Stoupá i riziko infekce a poranění dělohy. Pilulka je k tělu šetrnější a tato rizika odpadají.

Bude stát zhruba stejně jako miniinterrupce, tedy přibližně 3500 korun a žena částku platí v plné výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám