Hlavní obsah

Pojišťovny budou hradit lázně znovu na čtyři týdny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pojišťovny by od 1. ledna příštího roku měly hradit vážně nemocným pacientům lázeňskou péči opět po dobu minimálně čtyř týdnů, nikoli tří, jak tomu bylo dosud. Poslanci v pátek ve třetím čtení odklepli novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která s tímto počítá.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Lázně Jeseník

Článek

Původní ministerskou vyhlášku z roku 2012, která zkrátila délku pobytu v lázních a snížila výši příspěvků, zrušil Ústavní soud v dubnu letošního roku.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček už dříve argumentoval, že jsou v současné době pacienti často propouštěni z lázní v době, kdy ještě nejsou dostatečně vyléčení. Proto navrhl dobu hrazené péče u vážně nemocných dospělých pacientů znovu prodloužit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stávajících jedenadvacet dnů základní délky léčebného pobytu u vážně nemocných dospělých pacientů po operacích, úrazech a při těžkých chronických onemocněních například oběhového, dýchacího nebo pohybového ústrojí se od ledna 2015 prodlouží u komplexní léčby na 28 dnů,“ stojí v návrhu ministerstva.

Jednoznačný souhlas

Pojišťovny by měly čtyřtýdenní pobyt v lázních hradit dospělým s některými nemocemi oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševními poruchami a kožními či gynekologickými nemocemi. Při závažných nemocech by bylo možné léčbu nařídit i na dobu nutnou k vyléčení bez časového omezení, ovšem až po posouzení lékaři.

Poslanci souhlasili s návrhem téměř jednohlasně. Pro jich hlasovalo 142 ze 146, proti nebyl nikdo. Zpravodajka Soňa Marková ještě před hlasováním poslance nabádala, že tímto návrhem se stav kolem hrazené péče vrátí do podoby, která nahrává léčení na úkor podnikání. „Nemusíte se bát, že byste se něčemu provinili,“ uvedla.

Předloha nyní míří do Senátu, po případném schválení ji ještě musí posoudit prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám