Hlavní obsah

Ostrava nabízí sociálně slabým bydlení, jedné rodině už ale byt vzala

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Jedna ostravská romská rodina přišla o byt, který dostala v zimě od města, jelikož muž odmítl vzít nabízené zaměstnání v dělnické profesi. Přitom nástupní plat měl mít 16 tisíc hrubého. Právu to sdělil náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Radnice města Ostravy.

Článek

„Nebylo to o tom, že by o práci neměl zájem, ale spočítal si, že by se mu to nevyplatilo. K sociálním dávkám totiž pracuje načerno a vydělá si více,“ vysvětlil Štěpánek a dodal, že proto město oslovilo oblastní inspektorát práce a úřad práce, aby se zaměstnávání načerno více kontrolovalo.

Byty Ostrava přiděluje od letošního února vybraným sociálně slabým rodinám v rámci unikátního projektu v Česku s názvem Sociální inkluze. Městské obvody a neziskové organizace vybírají rodiny na pokraji společnosti.

Neziskovky po dobu dvou až tří let dohlížejí na to, aby vybrané rodiny plnily povinnosti vyplývající ze sociální smlouvy uzavřené s městem. „Tedy to, aby lidé platili v přiděleném bytě nájemné, našli si zaměstnání, zajistili docházku dětí do školy či očkování. Pokud tomu tak není, tak rodina přichází o byt, který v rámci sociálního projektu dostala. Jako se to stalo i nyní,“ upozornil náměstek.

Město změnilo podmínky přidělení bytu

Cílem města je zkvalitnit vzájemné soužití obyvatel Ostravy a začlenit do společnosti i sociálně slabé rodiny z vyloučených lokalit. Po zkušenostech z první vlny projektu, kdy v únoru obdržely klíče od bytů první čtyři sociálně slabé rodiny, však nyní město mění podmínky přidělení bytu.

„Uděláme to teď obráceně. Nejdříve si musí lidé najít práci a prokázat pracovní morálku a také to, že děti pravidelně docházejí do školy. Teprve potom budeme rozhodovat o tom, zda jim přidělíme byt,“ sdělil Štěpánek a podotkl, že se město snaží předejít tomu, co se stalo nyní, že musela být jedna rodina z programu vyhozena a zůstala bez bytu.

Náměstek také upozornil na to, že při výběru rodin narážejí na problém velké zadluženosti lidí. „Pokud mají dluh nad 100 tisíc korun, tak my jim bohužel nedokážeme pomoci. Rodiny mají exekuce, dluhy na energiích. Cestu vidíme v tom, že by se například zjednodušily osobní bankroty,“ podotkl Štěpánek.

Ostrava pomůže i mladým z dětských domovů

„V červnu jsme vybrali dalších pět rodin a upozorňuju, že se nejedná jen o romské rodiny. A navíc nabízíme pomoc i dvěma jednotlivcům, kteří opoušějtí dětské domovy a nemají kde bydlet,“ upozornil náměstek s tím, že v září pak budou vybrány další sociálně slabé rodiny.

„Celkem se v letošním roce do projektu sociální inkluze zapojí 50 lidí. Příští rok budeme pokračovat. Rádi bychom získali peníze i z Evropské unie,“ upozornil Štěpánek.

Zatím do projektu moravskoslezská metropole dala kolem tří miliónů korun. Projekt by měl trvat do roku 2020. Dosud se lidem podařilo najít práci svářečů, zámečníků, uklízeček, údržbářů, ale také v sociální sféře.

V Ostravě žije kolem šesti tisíc lidí na pokraji společnosti, převážně Romů. Město však důrazně upozorňuje na to, že projekt není určen jen pro tuto menšinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám