Hlavní obsah

Láska k autobusům mladíka přivedla za mříže

Kdyby svoji vášeň pro řízení napnul správným směrem, dopravci by se o dvaadvacetiletého Miloslava Dvořáka ještě přetahovali. Jeho vášní je totiž řízení autobusu. Ale on nejen že stroje řídí bez řidičáku, navíc je pro své projížďky krade.

Miloslav Dvořák u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jenže při posledním výletě způsobil Dvořák nehodu, od které ujel. Skončil ve vazbě a Okresní soud ve Vyškově ho minulý týden poslal na dva roky do vězení.

Nakonec se šel sám udat

Ačkoli nikdy nevlastnil řidičský průkaz, má toho Dvořák už dost najeto, a to i navzdory četným zákazům řízení. Už jako teenager totiž propadl autobusům, a když vidí příležitost, sedá za volat a jede.

Neočkovaní v Německu nebudou smět bez testu do vlaku či autobusu

Koronavirus

Takovou příležitost mu často svou nedbalostí nabízejí sami řidiči. Mladík, který na cesty po Brněnsku vyjížděl z autobusového nádraží Zvonařka, totiž neměl problém se k vozům dostat.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Kozelka

Miloslav Dvořák před soudem přiznal vinu a soudu tím ušetřil dlouhé dokazování.

„Parkují tam odstavené autobusy. Stačilo vzít za dveře a otevřít, klíčky pak byly buď přímo v zapalování, nebo na okně. Vzal jsem autobus, vycouval a jel jsem. Pak jsem ho zaparkoval zase zpátky,“ popsal před vyškovským soudem Dvořák.

Pěstírny konopí, kokain i extáze. Olomoucký soud potvrdil gangu tresty vězení

Krimi

Jenže poslední projížďka z konce května měla zlý konec. Mladík totiž způsobil při odbočování dopravní nehodu a od zraněného šoféra osobáku ujel. „Zpanikařil jsem a nezastavil jsem. Pak jsem ale měl strach o toho člověka, a tak jsem se šel udat,“ přiznal Dvořák, který před soudem přiznal svou vinu.

Přitom už kvůli autobusovým eskapádám, jež si nedokázal odpustit, seděl ve vězení.

„Mám hodně známých řidičů, kteří mi třeba na parkovišti autobus svěřili, tak jsem se naučil řídit. Jejich jména ale neřeknu. Nikdy dřív jsem ale žádnou kolizi neměl, jezdil jsem si vyhlídkové jízdy. Nějak mi cvakne v hlavě, když tam jsou klíče, a už to jede,“ dodal.

Seniorku na kole zabil na Opavsku couvající kamion

Krimi

Státní zástupce Ondřej Šrámek upozornil, že mladík vyšel z vězení na začátku letošního roku. „Žalovaného jednání se dopustil nedlouho potom. Přitom za nejvážnější skutek, neposkytnutí pomoci, mu hrozí až pět let,“ zdůraznil a navrhl tři roky vězení.

„Postavil se k tomu čelem, trest by mohl být mírný,“ přimlouval se naopak Dvořákův advokát.

Za zabití policistů a záchranářů bude v Británii trest doživotí

Zahraniční

Soudkyně Zdeňka Kalová nakonec mladíka poslala na dva roky za mříže za ublížení na zdraví z nedbalosti, maření úředního rozhodnutí, neoprávněné užívání cizí věci a neposkytnutí pomoci. Navrch přidala ještě další zákaz řízení, tentokrát na čtyři roky.

„Soud uložil ještě mírný, ale nepodmíněný trest. Zákazů činnosti už máte víc, ještě ani není vykonán ten předchozí, máte to dostatečně nashromážděné,“ řekla směrem k Dvořákovi. Verdikt je pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám