Hlavní obsah

Kvůli pandemii nemají samoživitelé peníze na vánoční dárky

Právo, Jan Martinek

Koronavirová krize tvrdě zasáhla nejen podnikatele v gastroprůmyslu, turismu a umělce. Citelně biti jsou kvůli pandemii i samoživitelé a samoživitelky. Ti patřili k ohrožené skupině už před krizí, nyní jsou na tom ještě hůře. A nejvíce je to vidět před vánočními svátky, které jsou pro mnoho rodin i za běžného provozu ránou do rozpočtu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz, 80 % rodičů nemá na vánoční dárky našetřené vůbec žádné peníze a 32 % si nemůže dovolit utratit víc než 2000 korun.

Stěží poplatím nájem a nakoupím potraviny. Nezbývá mi už ani koruna a bojím se, že se situace bude zhoršovat. Děti pod stromečkem najdou opravdu jen malé drobnosti.

Polovina samoživitelek a samoživitelů v Česku se kvůli koronavirové krizi zadlužila a své dluhy přitom pravidelně splácí jen pětina. Ještě v květnu přitom podle asociace žila s dluhy jen třetina samoživitelů. Vyloženě kvůli Vánocům si však půjčuje peníze jen 12 % samoživitelů.

Žádné dárky pod stromkem

Někteří rodiče se však přiznali, že utratí maximálně 1000 Kč, jiní na Vánoce nemají peníze žádné, a tak se pod jejich stromečkem letos žádné dárky neobjeví.

„O práci, svoji hlavní pracovní činnost, jsem sice nepřišla. Ale dvě brigády, které mě a moje dvě děti držely nad vodou, jsou pryč. Teď stěží poplatím nájem a nakoupím potraviny. Nezbývá mi už ani koruna a bojím se, že se situace bude zhoršovat. Blížící se Vánoce proto pro mé děti nebudou příliš šťastné a pod stromečkem najdou opravdu jen malé drobnosti,“ uvedla Jana, jedna z dotazovaných.

Na dotaz, o kolik se rodičům samoživitelům v koronakrizi snížil příjem, odpovědělo téměř 50 %, že o částku o 3000 až 5000 Kč, což je pro většinu z nich významná částka v rozpočtu. O 5000–10 000 Kč se pak příjem snížil 20 % rodičů. Maminky se také shodují, že v tomto období přestali otcové platit výživné. Nedostatek financí také pramení z „nepružných“ pracovních podmínek, které by rodiči samoživiteli dovolily větší časovou flexibilitu.

Finanční poradna: Jeden měsíc na restart rodinných financí stačí. Jak na to?

Finance

O špatné finanční situaci se rodiče samoživitelé snaží se svými potomky mluvit, shodlo se na tom celých 64 % dotázaných. Celých 26 % tím děti nechce zatěžovat a snaží se, aby si Vánoce maximálně užily.

„Snažím se, aby byly Vánoce pro děti šťastným obdobím, a to i v případě, že nemáme peníze na dárky a aktivity jako v jiných rodinách. Své děti učím, co je důležité a že vše něco stojí,“ dodává maminka Jana.

Zbytek dotázaných rodičů přiznalo, že jejich děti vnímají špatnou finanční situaci rodiny, a tak ani velké dárky k Vánocům neočekávají.

Někteří jsou bez večeře

Na dotaz, co musí rodiče samoživitelé svým dětem během Vánoc odepřít, se shodlo celkem 50 % na tom, že jsou děti ochuzené o velké dárky. Celých 34 % rodičů pak dětem nemůže dopřát výlet na hory nebo lyžařské vybavení. Mnoho rodičů přiznalo také fakt, že si jejich rodina nemůže dovolit klasickou štědrovečerní večeři a 4 % z nich kvůli práci na Štědrý den nebudou doma.

Lidé budou letos na dárcích šetřit

Finance

Samoživitelé, kterým na Vánoce nezbývají žádné peníze a bývalý partner neposílá alimenty, se můžou obrátit právě na program VašeVýživné pro bezplatnou pomoc.

„Kromě našich služeb rodičům samoživitelům doporučujeme, aby využili existující pomoci státu – dávky státní sociální pomoci – anebo dalších neziskových organizací. Ty nabízejí pomoc všeho druhu – od té materiální až po psychickou. Získat mohou rodiče hygienické či potravinové balíčky, oblečení, bezplatné konzultace s psychologem nebo bydlení v azylovém domě,“ uvedla koordinátorka projektu Dagmar Vogtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám