Hlavní obsah

Karenční doba padla. ANO a ČSSD se shodly na proplácení nemocenské

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Zástupci vedení hnutí ANO a ČSSD ve středu večer ladili definitivní podobu koaliční smlouvy a programové body pro budoucí vládu. Podle tiskové mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičové se obě strany na všem shodly, podobu programového prohlášení i koaliční smlouvy však okomentují až v pátek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda ANO Richard Brabec

Článek

Vyjednavači se dohodli na textu programového prohlášení vlády, text koaliční smlouvy už dojednali předsedové ANO a ČSSD v pondělí.

Jedním z problematických bodů před středeční schůzkou byla tzv. karenční doba, tedy to, zda by měli zaměstnavatelé proplácet pracovníkům první tři dny nemocenské, což nyní není, a v jaké výši.

Na proplácení nemocenské se nakonec podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové obě strany shodly. Mělo by začít platit 1. července 2019 a zaměstnavatelé by měli pracovníkům proplácet 60 procent základu výdělku. Proti zavedení se však razantně staví zástupci zaměstnavatelů.

Ministr životního prostředí a člen vyjednávacího týmu ANO Richard Brabec novinářům před jednáním řekl, že by ANO chtělo určité pojistky.

„Chtěli bychom jako podmínky pro účinnost, aby fungovaly nějaké pojistky typu e-neschopenek, protože se bojíme, že kdyby se nemocnost skokově vrátila tam, kde byla, tak by to v dnešní situaci mohlo vést ke kolapsu stovek podniků,” řekl Brabec.

Ani lídři ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola, ani Brabec či Andrej Babiš z ANO po schůzce výsledky blíže nekomentovali.

ANO chce výsledky předložit nejdříve svým poslancům a vedení, ČSSD zase stranickému výboru. Blíže se vyjádří v pátek.

Referendum v ČSSD

Sociální demokraté by také už v pátek mohli vyhlásit termín vnitrostranického referenda, v němž bude o účasti s ANO ve vládě hlasovat více než 17 tisíc členů. Podle posledních hlasů není podpora pro vládu vůbec jistá. [celá zpráva]

Možný termín, kdy bude výsledek referenda známý, je podle Brabce 8. června. Na dotaz, jak podle něj dopadne, řekl, že se nechá překvapit a že bude možná překvapený i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vznik vlády ANO a ČSSD by měla ve Sněmovně podpořit ještě KSČM, která však neusiluje o ministerská křesla.

Pokud nakonec vláda vznikne, bude to poprvé od pádu komunistické totality, co se bude kabinet opírat o hlasy komunistů.

Pro většinu stran, které byly ochotné jednat s ANO o vládě, bylo nepřijatelné, aby v kabinetu seděl trestně stíhaný člověk, což je případ Andreje Babiše. ANO takový ústupek odmítlo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Reklama

Výběr článků

Načítám