Hlavní obsah

ČR byla v Izraeli dostatečně zastoupena, odráží Zaorálek kritiku Zemana

Novinky, rei
Aktualizováno

Neúčast prezidenta Miloše Zemana na pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese kvůli cestě na řecký ostrov Rhodos nebyla nijak kontroverzní. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). ČR podle něj byla jeho osobou a premiérem Bohuslavem Sobotkou v Izraeli zastoupena dostatečně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

„Česká republika byla zastoupena naprosto odpovídajícím způsobem,“ prohlásil Zaorálek. Podle jeho slov to takto „určitě bylo v Izraeli vnímáno“. Ministr zahraničí to označil za maximální sestavu.

Prezident Zeman na pohřbu, jehož se účastnila řada světových státníků, chyběl kvůli účasti na konferenci Dialog civilizací, kterou na Rhodu každoročně pořádá bývalý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin, jenž figuruje na sankčních seznamech Západu.

Zaorálek vysvětlil, že s nepřítomností prezidenta v Izraeli problém nemá. Podle něj má Miloš Zeman právo účastnit se akademické akce. Kromě toho měl na programu i zahraničněpolitickou agendu, například se chtěl účastnit otevření honorárního konzulátu na ostrově.

Šéf české diplomacie doplnil, že vláda bude Zemanovu cestu teprve dodatečně schvalovat, jak se to někdy děje.

Schwarzenberg: Prezident zanedbal povinnosti

Zaorálkův partner v debatě, šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) hodnotí Zemanovu neúčast jinak. „Jsem poněkud odlišného názoru. Prezident zanedbal povinnosti prezidenta České republiky, k jehož hlavním úkolům patří reprezentovat,“ prohlásil.

Šimon Peres byl podle Schwarzenberga významný státník a „hlava ČR tam být měla“. Účast ministra zahraničí a premiéra je sice důstojné zastoupení, nicméně prezident „zanedbal povinnosti kvůli osobním libůstkám“.

Méně shovívavý byl ministr Zaorálek vůči prezidentově veřejnému prohlášení, že Praha chystá na post velvyslance v USA šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka. Zaorálek shrnul, že česká diplomacie takto nepostupuje, aby dopředu vyhlašovala konkrétní jména. [celá zpráva]

Anketa

Měl se prezident Miloš Zeman zúčastnit pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese?
Ano
55,6 %
Ne
44,4 %
Celkem hlasovalo 2022 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám