Hlavní obsah

Havlovi gratuloval k sedmdesátinám i Kwaśniewski

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dramatik, legenda boje proti komunistickému režimu a první prezident samostatné České republiky Václav Havel slaví významné životní jubileum. Havlovi bude ve čtvrtek 70 let, své výročí si připomíná asi s tisícovkou přátel v pražském kostele sv. Anny. Mezi hosty nechybí ani polský exprezident Aleksander Kwaśniewski, český premiér Mirek Topolánek či zpěvák Karel Gott.

Článek

"Chtěla jsem manželovi připravit malou oslavu s přáteli, ale netušili jsme, kolik těch přátel nakonec bude," řekla Dagmar Havlová. Na oslavu Havlových sedmdesátin bylo rozesláno asi dva tisíce pozvánek. "Snad bude mít Václav radost, když se dnes se všemi přáteli setká. To je také můj dárek," dodala Havlová.

Havel v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že je překvapen, že se vůbec takového věku dožil. Svěřil se také, že by se rád vrátil k divadelní práci a napsal ještě jednu nebo dvě hry.

Mezi prvními gratulanty byl například někdejší polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Přišli například také premiér Mirek Topolánek, jeho předchůdce Jiří Paroubek, někdejší ministři Pavel Rychetský či Jiří Dienstbier, politolog Jacques Rupnik, zpěvák Karel Gott, jazzový instrumentalista Jiří Stivín nebo písničkář Jaroslav Hutka.

Havel chce důvěryhodnější politiky

"Naší republice bych přál, aby naše veřejnost měla více důvodů vážit si svých politiků a dávat jim svou důvěru, než jakou má v tomto okamžiku, kdy předvádějí takovou zvláštní show v televizi," uvedl Havel.

"Vzpomínám si na svůj poslední rozhovor s Janem Patočkou, bylo to v ruzyňské věznici. Byl v mém věku a říkal, že život je vlastně velmi dlouhý," bilancoval Havel.

Nyní tomu ale rozumí. "Prožil jsem toho dost a rád bych teď měl trošku klidu na to, abych to nějakým způsobem promýšlel a hodnotil," dodal. Havel, tedy básník, dramatik, esejista, spisovatel, publicista a politik, prošel během svého života mnoha rolemi. "Všechny byly zajímavé, ale možná taková nejpříjemnější byla éra mého osmiletého působení v Divadle na zábradlí," podotkl.

Havlovo jméno je známo na celém světě. Mnoho zemí ho rovněž poctilo nejrůznějšími řády. V Česku se Havlovi občas vyčítaly některé jeho kroky, diskutabilní byla například amnestie na začátku 90. let. Havel ale vždy stál na straně demokracie, do myslí nejenom Čechů vstoupil svým sloganem: "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí."

Divadelní hry Václava Havla

Rodinný večer (1960, prem.2000); Zahradní slavnost (1963); Vyrozumění (1965); Ztížená možnost soustředění (1968); Spiklenci (1971); Žebrácká opera (1972, premiéra 1975, zfilmováno 1991); Audience (1975, zfilmováno: výroba 1990, premiéra 1995); Vernisáž (1975); Horský hotel (1976); Protest (1978); Chyba (1983); Largo desolato (1984); Pokoušení (1985); Asanace (1987); Zítra to spustíme (1988; rozhlasové zpracování 1995); Hry (první souborné vydání her v Československu, 1992)

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám