Hlavní obsah

Bývalý ministerský náměstek Vyvadil opouští NSS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek opouští někdejší náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil. Uplynula mu totiž tříměsíční lhůta, po které končí nejen u NSS, ale i jako soudce. Letos v březnu ho mediálně zviditelnil konflikt s ministrem Pavlem Němcem (US-DEU), kterým přispěl i k napětí mezi ministrem a premiérem.

Článek

Bývalý soudce NSS Vyvadil působil jako náměstek ministra spravedlnosti. V rámci půlroční stáže měl na ministerstvu pomáhat při řešení problémů justice. Jeho nadřízený a předseda NSS Josef Baxa ho ale ze stáže stáhl a zahájil proti němu kárné řízení. Baxovi vadily nejen Vyvadilovy politické výroky v médiích, ale především schůzka s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem. Kárnému řízení se nakonec Vyvadil vyhnul tím, že se sám vzdal taláru.

Po celou dobu se těšil důvěře a podpoře premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), který jej dokonce jmenoval svým čestným poradcem pro justiční záležitosti. Podle zákona ale musel Vyvadil na NSS setrvat ještě tři měsíce, během kterých bral plný plat soudce. Vykonával administrativní práci ve finančně-správním kolegiu.

"Je to tak, k pátku mu končí pracovní vztah na NSS," potvrdila v pátek Vyvadilův odchod mluvčí NSS Sylva Dostálová. Zatím není jasné, čemu se bude Vyvadil dál věnovat. V minulosti působil také jako senátor za ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS žádá hlavu náměstka Vyvadila

Nejsilnější opoziční strana ODS vyzvala prostřednictvím svého stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila...

Výběr článků

Načítám