Hlavní obsah

Dalík měl při zatčení Kubiceho vizitku

– PRAHA
Právo, luk

Tajemník předsedy ODS Mirka Topolánka Marek Dalík měl před dvěma lety při svém zatčení v kauze poslance US Zdeňka Kořistky u sebe aktuální vizitky dvou významných policistů.

Článek

Kromě ředitele Správy hlavního města Prahy Františka Snopka šlo také o ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, který ve své zprávě uvádí propojení špiček soc. dem. s organizovaným zločinem.

Vyplývá to ze zprávy vyšetřovatele Zdeňka Nováka z 1. října 2004, kterou minulý týden v souvislosti s únikem odposlechů Topolánka a Dalíka zveřejnil na svých internetových stránkách Český rozhlas. Ve čtvrtek na to upozornil jiný internetový deník - Britské listy.

"Tyto vizitky i výše uvedená snaha zjistit informace v policejním prostředí jsou jednáním a dalšími konkrétními skutečnostmi, z nichž vyplývá důvodná obava, že bude Marek Dalík mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání," píše se v Novákově zprávě.

Sám vyšetřovatel ale podle dokumentu upozornil, že je dále nutné detailně prostudovat obsah jednotlivých vysvětlení a dalších informací. Dalík včera na dotaz Práva uvedl: "Nebudu se vyjadřovat k takovému nesmyslu."

Policie Dalíka a lobbistu Jana Večerka podezřívala z nabídky úplatku deseti miliónů korun pro Kořistku za to, že nepodpoří vládu. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká letos v dubnu definitivně potvrdila, že souhlasí s odložením stíhání proti Dalíkovi a Večerkovi.

Případ byl odložen již koncem loňska, Vesecká si ale následně spis kauzy vyžádala k prozkoumání. Jeho kontrolou nezjistila, že by byl odložením porušen zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám