Hlavní obsah

Paroubek: Za útokem na Dolejše je studená válka ODS

– PRAHA
Právo, trj, luk

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci v Lidovém domě, kam kromě něho přišlo 12 představitelů soc. dem. z vedení strany, Sněmovny a Senátu, ostře kritizoval ODS v souvislosti s fyzickým útokem na poslance, místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše. Útok podle premiéra vyvěrá z atmosféry nesnášenlivosti a honu na čarodějnice, kterou v posledních měsících šíří ODS a někteří jí blízcí novináři, které Paroubek vyjmenoval.

Článek

Příčinou je "závist a nenávist ODS vůči levici, bez ohledu na to, jestli jde o ČSSD nebo KSČM". "Pak není divu, že nejrůznější patologičtí jedinci této atmosféře podléhají a fakticky konají špinavou práci za ty, kteří pro ni vytvářejí podmínky," prohlásil premiér.

"Myslím si, že pokud to zůstává jen u útoků verbálních, tak by to snad bylo snesitelné. Myslím, že se ukazuje, že je to něco, co bych nazval jako studená občanská válka, co rozpoutala ODS a ty satelitní organizace, které se k ní hlásí a které tento trend antikomunismu naprosto intolerantního a nepochopitelného, nenávistného stupňují," prohlásil premiér.

Topolánek: soc. dem. ztratila soudnost

Šéf ODS Mirek Topolánek to považuje podle svého prohlášení "za naprostou ztrátu soudnosti představitelů sociální demokracie". "Zároveň odsuzujeme snahu ČSSD vytloukat z této politováníhodné události politický kapitál. Naše výhrady ke komunistické ideologii, usilující o návrat socialismu, nemají s tímto případem nic společného," stojí v textu ODS, která odsuzuje útok na Dolejše, stejně jako by odsoudila "násilí proti každému občanovi, ať už je motivováno jakýmikoli pohnutkami".

Podle ODS pokleslý styl politiky Paroubkovy soc. dem. nemá v polistopadové historii obdoby. "Je to typicky hloupý paroubkovský výrok," reagoval na dotaz Práva první místopředseda ODS Petr Nečas. Odsouzeníhodný čin vůči Dolejšovi podle jeho slov nijak nesouvisí s tím, že je někdo ostrým kritikem KSČM.

Útočí se prý i na Gotta a Havla

ČSSD je podle premiéra ideologicky od KSČM dost vzdálena. "Ale myslím si, že v tuto chvíli jde o útoky na samu podstatu demokracie, o zastrašování kde koho, ať už se jedná např. o bývalého prezidenta republiky," uvedl Paroubek.

Příčinu útoků na Václava Havla vidí v tom, že se Havel nebojí naznačit, že má jiný názor na řešení, "které si přeje ODS". Vedle Havla premiér jmenoval Karla Gotta, který se dopustil toho, že se o Paroubkovi vyjádřil "jako o dobrém premiérovi".

Paroubek řekl, že už vyzval policejního prezidenta, aby policie konala. Prostřednictvím ministrů vnitra a spravedlnosti vyzve také orgány činné v trestním řízení, aby se všemi silami a co nejrychleji zasadily o prošetření tohoto trestného činu, aby jeho pachatelé byli potrestáni v souladu s právním řádem.

V prohlášení ČSSD, které Paroubek citoval, nejsilnější vládní strana nevylučuje, že útok na poslance demokraticky zvolené strany měl politické motivace. "Jestliže dnes budeme zlehčovat fyzické útoky na komunisty, s poukazem na to, že i oni se v minulosti dopustili zločinů, brzy můžeme být svědky násilí páchaného na demokratech sociálních, liberálních či konzervativních," uvedl premiér.

Reklama

Související články

Poslanci: Napadení Dolejše je odporný čin

Poslanci ve středu odpoledne odsoudili fyzické napadení komunistického poslance Jiřího Dolejše, jenž byl v úterý večer napaden třemi muži ve věku 30 až 32 let....

Dolejš: Šlo o politicky motivovaný útok

Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš, kterého v noci na středu surově napadli neznámí útočníci, poskytl Právu rozhovor. Dolejš je přesvědčen, že se stal...

Výběr článků

Načítám