Hlavní obsah

V hospodách se bude kouřit dál, lidovci neuspěli

Právo, ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh lidoveckého poslance Josefa Janečka, který chtěl prosadit zákaz kouření v restauracích, Sněmovna ve středu opět neschválila. Poslanci tento požadavek v minulosti odmítli už několikrát. Lidovci chtěli tentokrát zákaz kouření přilepit k naprosto nesouvisející novele insolvenčního zákona.

Článek

Dlouholetý odpůrce tabáku Josef Janeček považuje současné zákony proti kouření za příliš mírné a důslednou "protikuřáckou" normu prý chce ve Sněmovně prosazovat tak dlouho, dokud ji parlament neschválí. Už téměř tradičně se o zákazu kouření hlasovalo při projednávání zákona, který s bojem proti tabáku nemá vůbec nic společného. Tentokrát se nositelkou takzvaného "přílepku" stala novela insolvenčního zákona.

Před volbami přibývá přílepků

"K insolvenčnímu zákonu jsme zákaz kouření přičlenili tzv. přílepkem. Když to Sněmovna zamítne, je tu ještě náš samostatný návrh na podstatné zpřísnění novely zákona č. 379/2005, o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky," řekl v úterý Právu poslanec Josef Janeček.

"Přílepkovou" praxi přitom sami zákonodárci kritizují a říkají, že takto právní řád vznikat nemá. Zejména v období před volbami se k tomu ale často uchylují. Pokud totiž Sněmovna o nějaké novele či zákonu definitivně nerozhodne do voleb, legislativní cesta takového návrhu bez úspěchu končí a praktické dopady se rovnají zamítnutí.

Proto se teď poslanci snaží dostat své záměry do nesouvisejícího zákona, o němž se má již brzo hlasovat. Kdyby svůj návrh předložili samostatně a museli by začít od prvního čtení, neměli by už šanci ho prosadit.

Zákaz kouření chtějí lidovci prosadit nejen v restauracích

Lidovci se inspirují příkladem Irska, kde se nesmí kouřit nikde, kde by to mohlo obtěžovat nekuřáky. Podle nich je vládní novela zákona č. 379, která po dvou letech sporů nabyla účinnosti od letošního 1. ledna, vůči kuřákům příliš mírná. Proto skupina poslanců KDU-ČSL, v níž jsou kromě Janečka ještě Vilém Holáň, Jaromír Talíř a Vladimír Říha, vypracovala mnohem tvrdší návrh boje proti milovníkům tabáku.

Absolutní zákaz kouření se má týkat nejen stravovacích zařízení, ale i všech pracovišť včetně přilehlých prostor, škol, nemocnic, nádraží a zastávek, kulturních a sportovních akcí. Za jeho porušení by právnickým osobám hrozila pokuta až půl miliónu korun.

Lidovecký atak na kuřáky označují někteří poslanci za pokrytecký. "Státu nevadí spotřební daně na tabákové výrobky. Kdyby tedy byl Janeček důsledný, žádal by prohibici na tabák," prohlásil už dříve ve Sněmovně poslanec Petr Pleva (ODS).

Pafko: Hrozbou je i pasívní kouření

Naopak lékaři totální zákaz kouření ve stravovacích zařízeních podporují. "Poslanci by to měli přijmout bez ohledu na stranickou příslušnost. A pokud tak nečiní, je to kvůli neinformovanosti, nebo jsou ovlivněni zájmy výrobců," řekl na úterní tiskové konferenci profesor Pavel Pafko, předseda sekce České chirurgické společnosti.

Na rakovinu plic v ČR ročně umírá asi pět tisíc lidí a až devadesát procent z nich jsou kuřáci. Přitom téměř stejně velkým nebezpečím je pasivní kouření, kdy nekuřáky obtěžuje kouř z cigaret.

"Odhaduje se, že v Evropské unii zemře ročně v důsledku pasívního kouření na pracovištích kolem 7200 lidí, z toho v pohostinství přes 325 zaměstnanců," uvedla MUDr. Eva Králíková, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Jak připomněla, k totálnímu zákazu kouření v hospodách a restauracích už přikročilo Irsko, Norsko, Itálie, Malta, Švédsko i Skotsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám