Hlavní obsah

V Česku je první případ ptačí chřipky

PRAHA

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není potvrzeno, že jde o nebezpečný typ H5N1. Mrtvá labuť byla poslána do laboratoře v anglickém Weybridge. Výsledky mají být ve středu.

Článek

"Virus se objevil u malé labutě na Vltavě, nyní budeme sledovat vývoj v okolí," řekl ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Mrtvé zvíře bylo objeveno v pondělí 20. března, bylo posláno na vyšetření a výsledky laboratoř měla v neděli. Podle Maleny nežije v místě nijak zvlášť velká kolonie labutí. Podezření na výskyt ptačí chřipky v jiné oblasti ČR veterináři zatím nemají.

Podle Maleny se ale vysoce patogenní virus H5N1 s největší pravděpodobností potvrdí. Potom by byla přijata mimořádná opatření v pásmech od místa, kde byla nalezena mrtvá labuť. Opatření by korigovala Krajská veterinární správa pro jižní Čechy ve spolupráci s ornitology, myslivci a privátními veterináři.

Než se ale virus potvrdí, nebudou se přijímat ta nejvyšší bezpečnostní opatření.

Vakcinace ptáků v ZOO

Hejtman jihočeského kraje Jan Zahradník už svolal na jedenáct hodin jednání bezpečnostní rady kraje.

Na situaci už zareagovala ZOO u Hluboké nad Vltavou, kde bude provedena speciální vakcinace ptáků.

Ministerstvo v minulých dnech rozeslalo domácnostem do schránek leták, v němž lidi upozorňuje, jak se chovat, když se virus v Česku objeví. Upozorňuje, že hrozba, že by se virus přenesl na člověka, je malá. Nakazit se lze jen velmi těsným kontaktem s mrtvým zvířetem.

Virus se ničí při teplotě zpracování masa 70 stupňů Celsia. Dobře tepelně opracované maso je tedy bezpečné.

Mapa místa, kde byla uhynulá labuť nalezena. Ležela pod mostem. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Typ H5N1 se už v minulých týdnech objevil ve všech okolních zemích, vždy u vodních ptáků. V půlce února byl diagnostikován  v Německu a Rakousku, posléze na Slovensku a na začátku března v Polsku.

Česko zůstalo několik týdnů ušetřeno. Odborníci tvrdí, že "zpoždění" příchodu ptačí chřipky může být dáno střídajícími se vzdušnými proudy, které nejsou pro život virů příliš příznivé.

Masové vybíjení ptákům zatím nehrozí

V rámci preventivních opatření musí teď krajská veterinární správa vymezit území v rozsahu tří kilometrů od místa nálezu, ve kterém bude platit zákaz venkovního chovu drůbeže. V okruhu deseti kilometrů musí všechna auta projíždět přes desinfekční pásy.

Státní i soukromí veterináři budou postupně sčítat veškerou drůbež v chovech a kontrolovat, zda neklesá spotřeba krmiva a vody, případně jestli výrazně neklesá snáška. Sledovat budou také výkyvy v úmrtnosti ptáků. Uhynulé kusy budou do kafilérie svážet zvláštní kontejnery.

U vchodů do drůbežáren budou instalovány desinfekční rohože.

Ochranná pásma kolem místa nálezu nálezu uhynulé labutě. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Veterináři už oznámili spolupráci s myslivci a ornitology, s jejichž pomocí hodlají namátkově kontrolovat i volně žijící ptáky. Žádné vybíjení divokého ptactva však neplánují.

K utrácení by se přistoupilo až v okamžiku průniku nákazy mezi drůbež v chovech. V takovém případě musejí být všechna zvířata z chovu vybita. Chovateli pak podle veterinárního zákona náleží náhrada.

Firma Jihočeská drůbež nepřijala nová opatření

Jeden z největších zpracovatelů masa v zemi, Jihočeská drůbež, zatím nepřijal žádná nová mimořádná opatření kvůli potvrzenému výskytu ptačí chřipky v Česku. Mluvčí mateřského koncernu Agropol Group Jana Kindlová řekla, že podnik sídlící ve Vodňanech na Strakonicku již bezpečnostní opatření zpřísnil loni v říjnu.

Jihočeská drůbež již kromě zvýšených veterinárních kontrol a zostřené hygieny například zakázala vstup cizím osobám do prostor, kde se drůbež zpracovává. Zaměstnance nechala přeočkovat i proti klasické chřipce. Při vjezdech a výjezdech zavádí hygienické rohože. Opatření podle Kindlové zpřísnila firma i u externích chovatelů. "Veškerá drůbež používaná na výrobu drůbežích produktů je chována výhradně v uzavřených halách," uvedla mluvčí.

První případ ptačí chřipky v tuzemsku by neměl mít velký dopad na zájem o drůbeží maso, soudí prezident Agrární komory Jan Veleba. Také velké zpracovatelské firmy soudí, že objevení nákazy v ČR spotřebu výrazněji neovlivní. Větší hrozbou jsou podle nich levné dovozy přebytků drůbežího ze zemí, kde klesl odbyt až o desítky procent. Šéf Agrární komory počátkem minulého týdne uvedl, že spotřeba drůbežího masa klesla v tuzemsku kvůli obavám spotřebitelů z ptačí chřipky zhruba o desetinu.

Vakcína zdarma pro 60 procent lidí

K ochraně obyvatel před nákazou ptačí chřipkou má sloužit lék Tamiflu. V České republice je zatím k dispozici 650 000 balení tohoto léku. Letos je v plánu nákup dalších 600 000 tisíc balení. Objevil se také nový přípravek s názvem Relenza.

Odborníci považují pandemii ptačí chřipky za málo pravděpodobnou. Kdyby však nakonec skutečně vypukla, stát by poskytl zdarma pro 60 procent obyvatel pandemickou vakcínu. Nárok na přednostní očkování by měly rizikové skupiny a lidé, kteří jsou důležití pro chod státu. Mezi ně se řadí například zdravotníci, výrobci potravin, energetici a také děti a mladí lidé. Pro zbylých 40 procent lidí by měla být vakcína k dispozici za poplatek.

Anketa

Bojíte se nákazy ptačí chřipkou?
Ano, omezím konzumaci drůbežího
16 %
Ne
84 %
Celkem hlasovalo 30137 čtenářů.

Šíření ptačí chřipky v Evropské unii

5. října - Rumunsko jako první evropská země ohlásilo ptačí chřipku.

3. února - Bulharsko

9. února - Řecko jako první členská země EU ohlásilo ptačí chřipku,

11. února - Itálie

12. února - Slovinsko

14. února - Rakousko a Německo.

15. února - Maďarsko

17 února - Francie

21. února - Slovensko a Chorvatsko

26. února - Švýcarsko

27. února - Bosna a Hercegovina

28. února - Švédsko

2. března - Srbsko

5. března - Polsko jako desátá země EU ohlásilo ptačí chřipku.

8. března - Albánie

14.  března - Dánsko

27. března - Česká republika

6. dubna - Velká Británie

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám