Hlavní obsah

Slavný válečný hrdina Pernický pochován

PRAHA

Vojáci, legionáři, zástupci politických stran, rodina a další lidé se v pondělí v Praze rozloučili s generálem a legendárním odbojářem Rudolfem Pernickým. Hold statečnému muži vzdala čestná stráž, na poslední cestu ho vyprovodil smuteční pochod, který zahrála Posádková hudba Praha. Obřad byl zakončen státní hymnou a čestným salvami.

Článek

"Stal se na sklonku svého života symbolem lidské statečnosti. Byl to člověk se smyslem pro lidská práva a čestnost," uvedl ve velké obřadní síně strašnického krematoria vojenský historik a člen Klubu výsadkářských veteránů Jiří Šolc.

Devadesátiletý generál Pernický zemřel 21. prosince po dlouhé nemoci související s komplikovanou cukrovkou. Zásluhy Pernického, který patřil k významnějším výsadkářům a odbojářům za druhé světové války, ocenil loni v říjnu prezident Václav Klaus. Za boj proti fašismu Pernický obdržel Řád bílého lva, který je nejvyšším státním vyznamenáním.

"Celý svůj život zasvětil spravedlnosti. Byl velmi statečný," zdůraznil generál Tomáš Sedláček, s nímž se Pernický znal z exilu v Anglii. Později byli oba zavřeni. Pernický strávil po příchodu komunistů roce 1948 v žaláři a v táborech pro nucené práce 12 let. Po pádu komunismu byl rehabilitován a povýšen do hodnosti generála. V letech 1990 až 1992 byl předsedou Konfederace politických vězňů.

Na pohřbu byli i Kalousek, Topolánek a Bohuslav Sobotka

S Pernickým se z politiků přišli rozloučit například místopředseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), šéfové KDU-ČSL a ODS Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek a místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Pernický započal svoji vojenskou kariéru službou u 108. pluku dělostřelectva. Po obsazení Československa německou armádou emigroval, prošel Cizineckou legií a dostal se do Anglie, kde v roce 1942 prodělal speciální parašutistický výcvik zaměřený na činnost na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

Do skutečné akce se dostal na sklonku roku 1944, kdy byl spolu s rotmistrem Leopoldem Musilem zařazen do výsadku s krycím názvem Tungsten. Na konci války se Pernický dostal do boje, když velel okresu Nové Město a pomáhal bránit samoty před nájezdy stahujících se Němců.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel generál Rudolf Pernický

V Praze ve středu odpoledne zemřel generál a slavný odbojář z druhé světové války Rudolf Pernický. ČTK to řekla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Magda...

Výběr článků

Načítám