Hlavní obsah

Policie obvinila poslance Doležala kvůli úplatkům

PRAHA

Poslanec nejsilnější opoziční ODS Vladimír Doležal byl v pondělí obviněn z pomoci k přijímání úplatku. "Můžeme potvrdit, že mu bylo v pondělí doručeno obvinění," řekla Jana Šedivá z protikorupční služby.

Článek

Policie se zahájením stíhání čekala na souhlas Sněmovny, která Doležala přes odpor poslanců ODS zbavila 20. prosince imunity. [celá zpráva]

Doležal s obviněním nesouhlasí a chce proti němu podat stížnost. "Právníci zpracovávají stížnost, která bude v řádném termínu podána," řekla  jeho asistentka. Obvinění podle ní poslanec převzal osobně a poté odjel na dovolenou.

Policie Doležala podezírá, že žádal od podnikatelů pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS) 800 tisíc korun. Radní je předsedou komise územního rozvoje, která těmto místním podnikatelům zamítla možnost další činnosti na pozemcích městské části.

Hrdlička byl kvůli podezření z korupce obviněn již dříve, páchání trestné činnosti ale stejně jako Doležal popírá. Hrdlička řekl, že nikdy o úplatek nepožádal a ani mu prý nikdy nebyl nabídnut. S poslancem Doležalem a s podnikateli, jichž se kauza týká, se ale prý sešel. "Původně jsme měli jednat o nějaké politické záležitosti, že budou přítomni i podnikatelé jsem předem nevěděl," tvrdí.

Na podzim 2004 požádali provozovatelé tržiště a autobazaru v areálu střední školy ve Vršovické ulici o prodloužení nájemní smlouvy. Komise územního rozvoje to podle Hrdličky odmítla s tím, že jejich aktivity nejsou v souladu s územním plánem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbor nedoporučil vydat Doležala ke stíhání

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny nedoporučil vydání poslance Vladimíra Doležala (ODS) k trestnímu stíhání. Policie jej podezřívá z korupce kvůli obchodování...

Doležal zvažuje odchod z kandidátky

Imunity zbavený poslanec Vladimír Doležal (ODS) zvažuje, zda nestáhne svou kandidaturu ve volbách do Sněmovny. Obává se ale, aby tento jeho případný krok nebyl...

Výběr článků

Načítám