Hlavní obsah

Sníh stále komplikuje dopravu, v Karviné odvolali kalamitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Oproti konci minulého týdne se nepotýkají motoristé s velkými rozmary počasí. V Karviné v pondělí zrušila tamní radnice kalamitní stav, jenž trval od pátku. Předpověď počasí pro Karvinsko dává naději, že největší potíže mají tamní obyvatelé za sebou.

Článek

Primátor Karviné Antonín Petráš zrušil v pondělí kalamitní stav, který byl způsoben bohatou sněhovou nadílkou.  Rozhodl se tak na základě předpovědi počasí na příští dny. Ve městě i nadále pokračuje odklízení sněhu.

Sněhová vrstva pokrývá silniční spoje především na Moravě, kde v pátek intenzívně chumelilo. Ve Zlínském kraji jsou nejtěžší dopravní podmínky na Vsetínsku, kde místy leží na silnicích až 20 centimetrů sněhu. Uježděná vrstva krytá posypem je také na některých silnicích nižších tříd na Kroměřížsku. Silničáři je průběžně ošetřují.

S rozbředlým sněhem na cestách by v pondělí měli počítat řidiči křižující Olomoucký kraj. Především silničáři na Přerovsku motoristy navíc upozorňují na nebezpečí námrazy. Všechny silnice v oblasti jsou  s opatrností sjízdné, v Jeseníkách navíc stále padá nový sníh.

Dopravní tahy na jižní Moravě jsou po noční sněhové nadílce sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na mnohých silnicích leží tři centimetry rozbředlého sněhu. Silničáři proto radí řidičům, aby dodržovali bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Kluzká je také dálnice D1 u Domašova na Brněnsku a dálnice D2 v okolí Modřic v okrese Brno-venkov.

Na většině území kraje Vysočina sněží, teplota osciluje kolem bodu mrazu. Na silnicích leží rozbředlý sníh, na méně významných cestách asi pěticentimetrová vrstva nového sněhu. Někde se tvoří námraza, jinde mlhy. Vozovka dálnice D1 je převážně mokrá - holá, od Pelhřimovska se musejí motoristé vypořádat se sníženou viditelností kvůli sněhovým přeháňkám.

Na západě ČR se tvoří mlhy

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, po nedělní oblevě ale na silnicích zůstává místy vrstva tajícího sněhu, která může namrzat. Silničáři varují před mlhou a náledím, které může vznikat jak na vedlejších, tak i na hlavních tazích. "V kraji padá mlha, která zhoršuje viditelnost. Místy také drobně mrholí," sdělil tamní dispečer.

Všechny silnice v Plzeňském kraji byly v pondělí se zvýšenou opatrností sjízdné. Všechny vozovky jsou vůči náledí chráněné posypem. V oblasti se otepluje, meteorologové však na odpoledne předpovídají sněžení.

Dopravu v Jihočeském kraji neustále ztěžuje padající sníh. I na hlavních tazích zůstávají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Dopravní spoje ve Středočeském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností . Místy, například na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku nebo Praze-východ, se vyskytují sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Ojediněle by měli řidiči počítat i s mlhami.

Všechny silnice v Pardubickém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Sníh padal během noci a ráno v Železných horách na Třemošnicku, Hlinecku, Skutečsku, Poličsku, a Moravskotřebovsku, sněhové přeháňky postihly Litomyšlsko a Orlickoústecko. V nižších polohách kraje padal déšť se sněhem.

Zejména chemicky neošetřené silnice nižších tříd místy namrzají. Jízdní vlastnosti zhoršují i místní mlhy. Silnice první třídy jsou převážně se zbytky rozbředlého sněhu, holé jsou jen na Přeloučsku. Zvýšená opatrnost se doporučuje při jízdě po silnicích I/11 v úseku Jablonné nad Orlicí - Červená Voda přes Suchý Vrch a I/43 Červená Voda - Králíky - Dolní Lipka, kde leží vrstva ujetého sněhu. Vyjeté koleje zledovatělého sněhu odstraňují silničáři ledořezy. Teploty se pohybují od mínus dvou do plus dvou stupňů, v celém regionu je slabý vítr.

Několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu leží na části silnici Královéhradeckého kraje, zejména v Krkonoších a Orlických horách. V některých horských úsecích leží vrstva sněhu, v níž se vyzvářejí vyjeté koleje. Silnice jsou však s opatrností sjízdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám