Hlavní obsah

Paroubek v projevu slíbil boj s korupcí

– PRAHA

Nekompromisní boj s korupcí a závažnou kriminalitou stejně jako další zvyšování životní úrovně včetně průměrných platů slíbil občanům do začínajícího roku 2006 premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Článek

V projevu, který krátce před silvestrovskou půlnocí odvysílala parlamentní televize 24.cz, vyzdvihl i výhody plynoucí z členství země v Evropské unii. Celý projev si přečtěte zde.

Premiér by rád prosadil razantní změny v legislativě, policii i soudnictví. "Jde mi o nové účinné zásahy do celé organizační i kádrové struktury policie i justice s ambicí dosáhnout konečně rozhodný zlom. Musíme naši zemi očistit od kriminálních živlů a jejich podhoubí," řekl Paroubek. 

Zmínil v té souvislosti případy stíhaných podnikatelů Radovana Krejčíře a Viktora Koženého. První z nich uprchl z republiky při policejní prohlídce svého domu a nyní se zdržuje na Seychelských ostrovech, druhý čeká na soud na Bahamách.

Lidé se mají těšit na vyšší mzdy

Češi se podle něj mohou v nadcházejícím roce těšit na lepší ekonomické podmínky a z nich plynoucí vyšší mzdy i důchody. Očekává, že Česko udrží pětiprocentní hospodářský růst.

"Vláda vytváří takové investiční a exportní šance, že ať už volby dopadnou jakkoliv, průměrná mzda překročí kdysi planě slibovanou bájnou hranici 20 000 korun," prohlásil v narážce na prezidenta Václava Klause, který před volbami v roce 1996 jako tehdejší premiér a šéf ODS předvídal do roku 2000 až dvacetitisícové průměrné platy. Průměrná mzda je nyní 18 833  korun měsíčně.

Paroubek v novoročním projevu zmínil i boj proti mezinárodnímu terorismu. Hodlá výrazně zaktivizovat domácí tajné služby a bezpečnostní složky, daleko větší nároky bude mít i na českou zahraniční politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám