Hlavní obsah

Ve zdravotnictví se bude od ledna výrazně šetřit

ČESKÁ REPUBLIKA

Od ledna budou muset přísně omezit výdaje ze zdravotního pojištění všichni - lékaři, nemocnice, pojišťovny a v neposlední řadě i pacienti, kteří zdravotní péči spotřebovávají. Češi jsou totiž v počtu návštěv u lékaře i počtu vydaných receptů na špičce evropského žebříčku. Loni utratili za léky 55 miliard korun.

Článek

Ve spalovnách skončily podle údajů VZP léky na recept za 3,5 miliardy. Zdravotnictví spotřebuje za rok 200 miliard korun, více než 170 miliard zaplatí zdravotní pojišťovny. Dluh pojištění překročil již 14 miliard.

Co přinese nová léková vyhláška

Úspory výdajů zdravotního pojištění by měla zaručit nová léková vyhláška. Limity na výdaje budou i ve smlouvách pojišťoven s lékaři a nemocnicemi. Lékárníci upozorňují, že doplatky pacientů stoupnou. Praktičtí lékaři omezí psaní receptů na léky, které jsou také volně prodejné, například léky na kašel, rýmu, virózy, teplotu, bolest v krku, paracetamol a podobné, aby se vešli do limitů. Nemocnice začnou sledovat kvalitu péče, a tak si pacienti poprvé budou vybírat zařízení, kde se lépe léčí.

Pojišťovny v příštím roce zaplatí lékařům a nemocnicím za léčení o tři procenta více než v roce 2005, lékaři budou moci předepsat 98 procent objemu léků, které předepsali letos. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha i tak dostanou pacienti o tři procenta léků více, protože ceny léků pro pojišťovny klesnou od ledna o pět procent.

V přechodném období si lidé možná připlatí i na léky, které by jim pojišťovna měla hradit v plné výši. Lékárny totiž musejí doprodat léky, které nakoupily za vyšší ceny. Firmy v té době začnou dodávat léky levněji, aby se vešly do úhrad pojišťoven a udržely se na trhu.

Nemocnice mají sledovat kvalitu péče

Nemocnice budou muset v příštím roce zefektivnit provoz. Ze tříprocentního navýšení plateb by měly zajistit péči o pacienty a přidat na platech lékařům a sestrám. Ve fakultních nemocnicích k tomu motivuje ředitele sankční a bonusový řád. Podle něj musejí zařízení sledovat i kvalitu péče, například opakované operace a úmrtnost. Hodnocení kvality zavádějí i nemocnice v majetku krajů.

Omezení peněz napadly léčebny, jimž letos stouply příjmy o 13 procent. V příštím roce se budou muset spokojit stejně jako všichni ostatní jen s tříprocentním nárůstem příjmů. Léčebny varovaly, že nebudou moci zajistit péči všem, kdo ji potřebují.

Zástupci Asociace českých a moravských nemocnic upozorňují, že léčebny dostanou o 10 až 15 procent méně než ostatní nemocnice a považují to za nespravedlivé. Omezí to podle nich péči pro pacienty ve více než 100 zařízeních následné péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám