Hlavní obsah

Česko je pod sněhem, ruzyňské letiště opět přijímá

ČESKÁ REPUBLIKA

Na území České republiky v noci na čtvrtek nasněžily další centimetry čerstvého sněhu, což nadále komplikuje dopravu. Silničáři mají veškerou techniku v akci, ale i tak na silnicích zůstává sníh a jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Letiště v Praze - Ruzyni bylo několikrát během dne mimo provoz, naposled po 15. hodině. Provoz na něm byl obnoven v 16:25.

Článek

Pražské letiště od 16:25 opět přijímá letadla. "Předpověď je zatím dobrá, problémy by mohl způsobit jen silný vítr a mráz," řekla ředitelka komunikace letiště Veronika Sedláčková. Vítr, který odpoledne hrozil, že odklizený sníh nafouká zpět na dráhu, postupně utichá.

Ráno, přes poledne a odpoledne, kdy bylo letiště kvůli přívalům sněhu třikrát dočasně uzavřeno, museli dopravci zrušit víc než 50 letů.

Ruzyňské letiště neodbavovalo kvůli hustému sněžení od čtvrtka 3:30. Kolem desáté hodiny dopoledne letiště Praha provoz obnovilo, s tím, že bude moci přistát asi 15 letadel za hodinu. O dvě hodiny později ale letiště opět zavřelo. Znovu zavřeno bylo po 15. hodině.

Sněžit přestává, ale předpověď varuje před další nadílkou

Na Moravě by navíc mělo sněžit i v pátek. Český hydrometeorologický ústav upozornil, že bude silně sněžit hlavně v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji. [celá zpráva]

Sníh komplikoval ve čtvrtek ráno i vlakovou dopravu. Zapadané koleje zapříčinily zpoždění vlakových souprav, během dne se však situace zlepšila a vlaky přepravují cestující většinou bez potíží se zpožděním do 10 minut.

Zpoždění 20 až 30 minut nabíraly osobní vlaky, které vyjížděly na čtyři tratě z Tanvaldu. Sněhem zasypané koleje byly obtížně průjezdné ve směru do Harrachova, Železného Brodu, Liberce i do Josefova Dolu. "Po poledni uvolňoval zavátou trať do Harrachova pluh," uvedl tanvaldský výpravčí.

Sitauce na silnicích

Královéhradeckém kraji přes noc napadlo asi deset centimetrů sněhu a ráno nadále sněžilo. Řidiči musejí být opatrní a dát si pozor na sněhové jazyky. "Při nynějším mrazech minus osm stupňů Celsia klesá účinnost soli a na silnicích se může tvořit i led," řekl dispečer trutnovských silničářů. Kolem poledne však již sněhové přeháňky přestaly, vydatná nadílka čerstvého prašanu tak potěšila hlavně lyžaře.

Po nočním sněžení jsou všechny silnice v Pardubickém kraji zasněžené a sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. K ránu hustě sněžilo na Pardubicku, Přeloučsku, Holicku, Vysokomýtsku a Žamberecku. Silnice I/11 přes Suchý vrch na Králicku je sjízdná pouze se řetězy, pro kamióny se pak doporučují řetězy i na Hlinecku, Žamberecku a Poličsku. Teploty se pohybovaly od mínus 13 stupňů (Svitavsko) do mínus čtyř  (Pardubicko). Vítr byl slabý. Během čtvrtka se klimatická situace zlepšovala, sněžení se stalo minulostí.

Libereckém kraji napadlo od středečního večera až 15 centimetrů nového sněhu. Lyžaři mají radost, horší je to na silnicích, které zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. Do horských středisek je nutné vyrazit s řetězy. "Horské silnice jen pluhujeme, sypeme je pouze těsně před linkovými autobusy. Posyp ale velmi rychle zapadává," uvedl dispečer z cestmistrovství v Jilemnici-Hrabačově.  Na Jablonecku již v noci uvízly dva kamióny na mezinárodní silnici E65 před stoupáním ze Železného Brodu na Tanvald. Silničářům komplikoval údržbu dopravních tahů nárazový vítr, jenž zapříčinil na mnoha místech sněhové závěje.

Zhruba hodinu po půlnoci v Plzeňském kraji začalo znovu intenzivně sněžit. Postupem času vystřídal padající sníh v regionu nepříjemný jihozápadní vítr, který někde vytvářel sněhové jazyky. "Nelze jezdit jako v létě. Když vletí řidič v devadesátikilometrové rychlosti do sněhového jazyku, skončí v nejlepším případě ve strouze," uvedl silničář z Plzně-severu.

Karlovarském kraji prakticky všechny silnice od rychlostní komunikace mezi Chebem, Sokolovem a Karlovými Vary, až po cesty druhé a třetí třídy, pokrývá různě vysoká vrstva sněhu. Na frekventovanějších silnicích je rozbředlý, jinde je sníh ujetý.

Hlavní tahy v Ústeckém kraji jsou sjízdné. Neukáznění řidiči zablokovali svými vozy horskou cestu z Krásného Lesa do Adolfova. Sjízdné jsou všechny hraniční přechody na území kraje. "Cesty na přechody jsou projeté, ale samozřejmě doporučujeme dnes sněhové řetězy," řekla mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková. 

Jihočeští silničáři uzavřeli v noci na čtvrtek kvůli vytrvalému sněžení a padajícím stromům silnici II/165 u Markova na Prachaticku [mapa]. Sněhem zavátou cestu na Šumavě se sice snažili v nočních hodinách zprůjezdnit, padající strom však poničil jeden z traktorů. Nikdo nebyl zraněn, řekla dispečerka krajské správy a údržby silnic. Auta mohla po silnici jezdit až od čtvrtečního dopoledne.

Na Vimpersku napadlo od středy kolem 30 centimetrů sněhu. Špatné počasí způsobilo ve středu před půlnocí i nehodu u Dynína na silnici I/3, kterou museli policisté na krátkou dobu uzavřít.

Na Moravě bude chumelit i v pátek

Na Vysočině napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu a v některých částech nadále sněží. Na silnicích leží souvislá vrstva klouzající břečky, na ostatních ujetý sníh. Bez řetězů a zimní výbavy kamióny Vysočinou neprojedou, upozorňují dispečinky cestářů. Také na dálnici D1 musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které snižují viditelnost.

Na jižní Moravě se po vydatném středečním sněžení situace mírně lepší, většina silnic je však stále sjízdná jen se zvýšenou opatrností.  Husté sněžení zkomplikovalo situaci i na dálnici D1, kterou po půlnoci zablokoval havarovaný kamion. "Kolem půlnoci dostal kamión smyk na 147 kilometru ve směru na Brno, a zablokoval všechny pruhy" řekl dnes ČTK dispečer dálničního oddělení Domašov. Kamión se podařilo vyprostit po dvou hodinách. Nehoda si vyžádala lehké zranění. Nyní je dálnice holá a mokrá.

I silničáři ve Zlínském kraji nabádají ke zvýšené pozornosti za volantem.  Na Vsetínsku se místy tvoří sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích až 25 centimetrů vysoká zajetá vrstva sněhu. 

Olomouckém kraji v noci drobně ale vytrvale sněžilo a místy nasněžilo až 15 centimetrů. Všechny silnice však zůstávají s opatrností sjízdné.

Na sněhové jazyky si řidiči musejí dát pozor při cestě po Moravskoslezském kraji, jazyky se začínají tvořit hlavně na Novojičínsku a Bruntálsku.

Děkujeme čtenářům, kteří nám během sněhové kalamity zasílají aktuality a fotografie. Redakce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám