Hlavní obsah

Zastupitel: Za kauzou Doležal je provokatér

Právo, apb, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zastupitel z Prahy 10 za Evropské demokraty Pavel Kratochvíl tvrdí, že za kauzou poslance ODS Vladimíra Doležala může být provokace. Té se měl podle něj dopustit Michal Dvořák, jeden ze dvou podnikatelů, s nimiž měl Doležal podle policie domlouvat 800tisícový úplatek pro radního a předsedu komise územního rozvoje Prahy 10 Zdeňka Hrdličku (ODS).

Článek

Kratochvíl v úterý v Českém rozhlase uvedl, že Dvořák se snažil získat informace o tom, jak vyřešit svůj problém, původně od něj. Podnikatel chtěl prodloužit provoz autobazaru. Když se dozvěděl negativní stanovisko ze stavebního úřadu Prahy 10, údajně Dvořák řekl, že udělá všechno pro to, aby jeho firma na pozemku zůstala.

"Rozhodně by mě nenapadlo, že půjde (Dvořák) na policii, bude mít na sobě mikrofony a bude obcházet lidi a dělat provokace," uvedl Kratochvíl. Dvořák se v ČRo nechtěl k případu vyjadřovat, protože běží trestní řízení.

Poslanec Doležal uvedl, že smlouvu o pronájmu pozemku prodloužil až do konce roku 2009 magistrát. Nikoliv tedy radnice Prahy 10, která měla zamítavé stanovisko a jejímuž radnímu Hrdličkovi měl Doležal úplatek od podnikatelů směrovat. Poslanec, kterého Sněmovna vydala ke stíhání, proto tvrdí, že by úplatek nedával smysl.

"Trvám na tom, že jsem si nikdy o žádné peníze neřekl, nikomu jsem žádné peníze nechtěl zprostředkovávat. To, že na některých schůzkách, a to jenom na jedné, zazněla z úst pana Dvořáka suma, to mě v té době akorát rozhodilo a nevěděl jsem, jak na to mám reagovat," uvedl Doležal.

Jeho schůzky monitorovala policie a na základě i těchto tajných nahrávek požádala Sněmovnu o zbavení imunity.

Policie zatím nemá verdikt Sněmovny

Dozorová státní zástupkyně Zdeňka Galková včera Právu řekla, že doklad o zbavení Doležala imunity zatím nedorazil: "Písemné rozhodnutí Poslanecké sněmovny nemám. Je třeba v dalším postupu vyčkat na jeho doručení."

Obdobně reagoval šéf protikorupční policie Miloslav Brych: "V trestním řízení budeme v případě poslance Doležala pokračovat po obdržení písemného rozhodnutí z Poslanecké sněmovny. To zatím nemáme."

Radní Hrdlička už byl obviněn. Po zahájení trestního stíhání se za něj postavili členové ODS i ČSSD a KSČM z radnice Prahy 10.

Podle policie Doležal loni navrhl jednomu z podnikatelů "možnost ovlivnění vydání kladného rozhodnutí stavebního odboru, případně komise pro územní rozvoj ... s tím, že osoby, které vydání takovéhoto rozhodnutí dokážou ovlivnit, požadují blíže nespecifikovaný obnos".

Policie dále tvrdí, že Doležal zprostředkoval schůzku, na které radní Hrdlička přislíbil, že učiní určité kroky ke změně stanoviska ve prospěch stavebníků. Doležal měl později vyvolat schůzku, kde podnikateli sdělil částku 800 tisíc korun jako výši hotovosti požadované Hrdličkou za ovlivnění řízení.

Doležal pak podle policie s podnikateli "rekapitulovali původně vyjednané podmínky úplatku"

Reklama

Související témata:

Související články

Výbor nedoporučil vydat Doležala ke stíhání

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny nedoporučil vydání poslance Vladimíra Doležala (ODS) k trestnímu stíhání. Policie jej podezřívá z korupce kvůli obchodování...

Doležal zvažuje odchod z kandidátky

Imunity zbavený poslanec Vladimír Doležal (ODS) zvažuje, zda nestáhne svou kandidaturu ve volbách do Sněmovny. Obává se ale, aby tento jeho případný krok nebyl...

Výběr článků

Načítám