Hlavní obsah

Paroubek: Guvernér ČNB vede volební kampaň ve prospěch ODS

Právo, ČTK, luk
PRAHA

Kritika guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy na adresu vlády kvůli údajné rozhazovačnosti spustila lavinu reakcí. Po premiéru Jiřím Paroubkovi rozpočtovou politiku bránil ministr financí Bohuslav Sobotka a komunisté, zatímco ODS kritiku podpořila a zdrženliví zůstali lidovci.

Článek

Šéf ODS Mirek Topolánek je na Tůmově straně a v pátek v televizi Nova podotkl: "Každý, kdo v této zemi řekne pravdu, je Paroubkovi nepříjemný. Při takovém slušném růstu ekonomiky, jako je dnes, je právě možnost šetřit a realizovat reformy."

Miroslav Kalousek, předseda koaličních lidovců, kteří mimo vládu, až ve Sněmovně nedávno za pomoci všech stran prosadili zdvojnásobení rodičovského příspěvku, míní: "Na tom, co řekl pan Tůma, kus pravdy je."

Jiný názor má šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj schválené sociální zákony určitě neznamenají rozhazování.

Paroubek uvedl, že Tůma vede volební kampaň ve prospěch ODS. Dodal, že se daří snižovat deficity veřejných financí ještě rychleji, než se ČR zavázala Evropské unii.

"I ČNB si musí být vědoma faktu, že konvergenční program, který je naším jízdním řádem pro zavedení eura, plníme už nyní s obrovským předstihem," uvedl v tiskovém prohlášení v odezvě na Tůmovo tvrzení, že může být ohroženo přijetí eura v roce 2010.

Také schodek na příští rok je podle předsedy vlády v souladu s konvergenčním programem. "Vyjadřuji pevné přesvědčení, že formulace pana guvernéra neznamenají zapojení bankovní rady do nastávající volební kampaně, ke kterému tato instituce nemá žádný ústavní mandát," uvedl.

Rovněž ministr Sobotka s Tůmou nesouhlasí "Domnívám se, že tyto výroky jsou zcela v rozporu s realitou a vynikajícími výsledky hospodaření veřejných rozpočtů, které očekáváme v letošním roce," řekl. Letošní rok označil Sobotka za nejlepší pro českou ekonomiku za posledních deset let.

Tůma označil obvinění, že dělá volební kampaň, za nesmysl. "Bylo by lepší, kdyby premiér zvedl telefon a vysvětlili jsme si, jak to bylo myšleno," řekl v pátek televizi Nova.

"V posledních týdnech a měsících vidím řadu návrhů, které směřují k výraznému zvyšování mandatorních výdajů," dodal. Uznal, že veřejné rozpočty dopadnou ještě "daleko lépe než vláda očekávala", ale tvrdil, že Česko si zadělává na problémy po roce 2007.

Páralová: Jde nám o rodiny

Zákon razantně zvyšující rodičovský příspěvek podpořila ve Sněmovně i část ODS. Stínová ministryně práce a sociálních věcí Alena Páralová v této souvislosti Právu řekla, že vládní výdaje v řádu desítek miliard korun ročně nejdou na sociální politiku. "ODS jako konzervativní strana chce podpořit rodinu a vrátit jí alespoň to, o co přišla, proto byla snaha toto podpořit," uvedla Páralová.

Zdůraznila, že například v roce 1997 tvořily výdaje na sociální podporu 1,6 procenta HDP, zatímco v roce 2004 to bylo jen 1,2 procenta. Podpora rodiny se podle ní za vlád soc. dem. snižuje.

Jak Páralová dále řekla, program ODS Modrá šance výdaje příliš zvyšovat nebude, lidé budou motivováni pracovat a firmy zaměstnávat.

Konkrétní návrhy ČNB nekritizuje

Centrální banka podle Tůmy nechce hovořit o konkrétních návrzích, které jsou ve vládě nebo v parlamentu. Nemůže také odhadnout, které z návrhů nakonec projdou. "Ale objevuje se to na stole jako relevantní návrhy," dodal Tůma.

Nedávno kritizoval státní rozpočet prezident Václav Klaus, i když zákon nakonec podepsal.

Co se změní od ledna

Od ledna se zvýší platy, vzrostou důchody i sociální dávky. Také se o něco sníží daně z příjmů. Na druhou stranu je jisté, že se zdraží plyn, elektřina, teplo, uhlí a možná i vodné a stočné.

Zaměstnanci státu už mají například jasno, že jejich základní platy vzrostou od ledna o pět procent, což je v průměru 770 korun. Uvedeného průměru ale nedosáhne každý.

Příjmy lidí pracujících jen za státem garantované minimum se zvednou od ledna o 5,4 procenta na 7570 korun hrubého. Nejnižší mzda se však zvýší v příštím roce ještě jednou, a to v červenci o dalších 385 korun na konečných 7955 Kč hrubého měsíčně.

O něco si od ledna polepší i důchodci a rodiny s dětmi. Penze se zvýší v průměru o 380 korun a průměrný starobní důchod tak dosáhne 8128 korun. Životní minimum samostatně žijícího člověka se zvýší ze současných 4300 na 4420 korun.

K dalším výrazným změnám dojde, pokud je schválí Senát a podepíše prezident, od ledna 2007.

"Nejsem nadšen takovým snadným schválením státního rozpočtu, jak jsme viděli minulý týden, se zbytečně vysokým deficitem v evidentně rostoucí ekonomice, kde ten deficit nebyl vůbec potřeba." uvedl Klaus počátkem prosince. Podle něj je jasné, že je míněn jako jisté předvolební dárečky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám