Hlavní obsah

Tlustý: europoslanci za ODS s projektem IZIP chybovali

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý v nedělní Sedmičce na Nově připustil, že europoslanci jeho strany Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch pochybili, když čerpali stamilióny korun z Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na svůj projekt internetových zdravotních knížek (IZIP). Podle Tlustého to, že "politici sami mají firmu, která poskytuje služby, nebo dodává něco pro stát či veřejný sektor, je určitě diskutabilní".

Článek

Připustil také, že je na hraně střetu zájmů, jestliže Ouzký je jednatelem a společníkem firmy, která čerpá stamilióny z rozpočtu VZP. "Zcela v pořádku to určitě není," řekl s tím, že na projekt mělo být především vypsáno výběrové řízení. "Měla proběhnout soutěž, ve které by bylo prokázáno, že projekt, který oni připravili, je opravdu ten nejlepší," dodal. Uvedl, že ačkoli bylo od začátku deklarováno, kdo bude dodavatelem systému, je chybou, že to nebylo formou soutěže.

Se svým kritickým názorem ale Tlustý u svých stranických kolegů narazil. Podle vyjádření šéfa ODS Mirka Topolánka pro Právo Tlustý nemá správné informace. Fakt, že zakázku dostala právě firma dvou tehdejších poslanců ODS komentoval slovy, že "nikdo (jiný) nic podobného nenabídl".

Ouzký, který je místopředsedou Evropského parlamentu, se také proti Tlustého slovům ohradil. "Hlavním problémem je, že pan ministr Rath kolem projektu IZIP vyslovil tolik lží a demagogie a dostává se mu takového prostoru, že tomu zřejmě asi podlehl i kolega Tlustý. Chci touto cestou informovat všechny občany země i Vlastimila Tlustého, že samozřejmě výběrové řízení proběhlo na základě platného zákona," řekl Ouzký Právu.

Politická vražda

V souvislosti s odstoupením Jiřiny Musílkové z čela VZP Tlustý uvedl, že jde o štvanici a pomstu Ratha za odpor, s jakým se Musílková stavěla proti jeho návrhům na zvyšování platů lékařů v době, kdy byl prezidentem České lékařské komory.

"Komora požadovala zvyšování platů pro lékaře. Ministři soc. dem. tomu vyhověli a platy byly zvýšeny. Nebyly však přidány zdroje a vytvořil se deficit. Dnes ministr zdravotnictví odvolává ředitelku VZP za dluhy," zdůraznil Tlustý. Rath se tak svým tvrdým postupem vůči Musílkové podle něj dopustil "politické či profesní vraždy". "Normální člověk, který není na takovéto metody zvyklý, to nevydrží a odchází," dodal Tlustý.

Výběr článků

Načítám