Hlavní obsah

K zákonu k technoparty mají výhrady technaři, opozice i lidovci

Právo, Petr Janiš, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra dostalo ve středu od vlády za úkol do konce září prověřit současné zákony a možnost jejich změny tak, aby se stát v budoucnu vyhnul sporům s pořadateli technoparty a podobných akcí. Mluvčí vlády ČTK potvrdila, že kabinet souhlasil s návrhem, který mu předložil ministr vnitra František Bublan. Na jeho úřadu už vzniká návrh zákona, který mimo jiné ukládá pořadatelům podobných akcí oznamovací povinnost.

Článek

Zvláštní zákon proti hlučným akcím pod širým nebem, jako jsou technoparty, který připravilo ministerstvo vnitra, zatím nemá podporu napříč politickým spektrem. Nelíbí se zejména lidovcům a ODS, výhrady mají i komunisté.

O připravených paragrafech informovalo včerejší Právo. Lidovci a US-DEU chtějí nejprve debatovat, zda je speciální norma vlastně nutná. ODS se ptá, zda by zákon nepřekročil rámec ústavy. Komunisté hovoří o příliš restriktivním znění návrhu.

"Musíme si být vědomi toho, že jsou tu základní limity dané ústavou, tj. zaručení práva shromažďovacího, práva na soukromý majetek a práva na soukromí. Je třeba být velice pečlivý, aby dané normy nešly nad rámec ústavnosti," řekl Právu místopředseda ODS Petr Nečas.

Dodal, že není příznivcem toho, aby speciální zákony vznikaly na základě jediné události "zapříčiněné zcela evidentně ne selháním legislativy, ale selháním konkrétních lidí na straně státní správy, případně bezpečnostních složek". Přesto si podle něj ODS počká na paragrafové znění návrhu. Ministr vnitra František Bublan pro Právo Nečasovy argumenty odmítl. "Nebude postižen zákon o shromažďování," poznamenal ministr s tím, že by námitku o protiústavnosti akceptoval při úpravách shromažďovacího zákona.

Bublan pochybuje

Podle Bublana existují i jiná legislativní řešení, zmínil novelu zákona o obcích: "Myslím, že obec má právo si rozhodnout, jestli na jejím katastru něco takového bude či nebude."

O příliš velkou restriktivnost návrhu má obavy i poslanec Pavel Severa (KDU-ČSL), který jinak policejní akci proti letošnímu CzechTeku hájil. Severa by rád, aby speciální zákon stanovil jen základní rámec pro akce typu technoparty.

Bublan si však v případě, že zákon projde, není jistý, že by se u nás ještě nějaký CzechTek mohl konat. "CzechTek je založen na tom, že je to jaksi nelegální. Myšlenka té svobody, toho co je free, je příliš silná. Při nelegální akci ale bude porušení zákona daleko jasnější," shrnul ministr.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš speciální zákon nepovažuje za šťastný. "Myslím si, že bychom neměli hledat zkušenost v zemích, kde výklad litery zákona je benevolentní, protože mají hlubokou demokratickou tradici. U nás prostě by ta litera mohla být využívána k šikaně," reagoval pro Právo Dolejš.

Technaři: je to konec svobody

Tomáš Pavlacký hraje na africké bubny ve skupině Dunumba. Hlásí se k technařům a byl na CzechTeku 2005. K připravovanému zákonu řekl: "To znamená konec technoparty ve stylu a rozsahu, ve kterých byly dosud pořádány. Tedy akce, kvůli nimž se sem sjížděla celá Evropa a cizinci si vážili naší svobody. Zůstanou klasické festivaly, kde to vypadá jako v koncentrácích: ploty a na každým kroku sekuriťák. Po hysterii, která kolem techna vznikla, tomu všichni budou klást tuhý odpor a nikdo nedá souhlas s konáním akce."

Také další účastník letošní technoakce Martin Boháč s chystaným zákonem nesouhlasí: "Musím se o tom poradit s právníky. Jedno je však jisté. Ministerstvo vnitra se to snaží naroubovat na některé dosavadní právní úpravy, jako třeba oznamovací povinnost. Konání těchto shromáždění je ale garantováno ústavou, která má větší právní sílu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám