Hlavní obsah

Kolář končí ve funkci policejního prezidenta

– PRAHA

Jiří Kolář v pondělí končí ve funkci policejního prezidenta. Zastával ji do své červnové rezignace téměř sedm let a stal se tak zatím nejdéle sloužícím polistopadovým policejním šéfem. Ministr vnitra František Bublan dosud neoznámil, kdo Koláře na nejvyšším postu u policie nahradí. Podle neověřených informací je favoritem současný Kolářův náměstek pro uniformovanou policii Vladislav Husák.

Článek

"Je žhavým kandidátem," řekla už minulý týden mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Třiapadesátiletý Kolář po odchodu z prezidia možná zamíří na Slovensko. Projevil totiž zájem ucházet se o místo policejního styčného důstojníka na českém zastupitelském úřadu v Bratislavě. Dnešní den je konečným termínem pro odevzdání přihlášek do výběrového řízení na tento post.

Odcházející policejní prezident rezignoval na funkci 22. června kvůli skandálu s útěkem miliardáře Radovana Krejčíře. Podnikatel, stíhaný za přípravu vraždy celníka a přípravu podvodu, uprchl policistům při domovní prohlídce v jeho luxusní černošické vile 18. června. Pátrání po něm je stále neúspěšné.

Kolář se vyučil montérem ocelových konstrukcí, absolvoval i důstojnickou školu a právnickou fakultu. Po vojně nastoupil jako hlídkový příslušník k pohotovostní jednotce tehdejší Veřejné bezpečnosti. Působil na odboru hospodářské kriminality v Brně a od roku 1993 vedl brněnskou a poté jihomoravskou policejní správu. Šéfem policie se stal v srpnu 1998.

Podle kritiků byl slušný

Názory na působení Jiřího Koláře ve funkci policejního prezidenta se různí. Kritici i zastánci se však shodnou na tom, že jde o slušného člověka. Zatímco ti první ale dodávají, že na vedení policie nestačil, druzí si myslí, že v nejvyšší pozici obstál i profesně.

Po Kolářově odchodu v minulých letech volala hlavně ODS, jejíž člen Jan Vidím je předsedou sněmovního branného výboru. "Považuji pana Koláře za velmi poctivého policistu, jsem přesvědčen, že by byl velmi dobrým šéfem okresní správy policie," poznamenal Vidím.

Současně si ale myslí, že vybrat Koláře na místo policejního prezidenta byla chyba, protože tato funkce byla nad jeho schopnosti. Vidím je přesvědčen o tom, že Kolář byl ve vleku ministrů vnitra a jeho vliv v policii byl minimální.

Exministr vnitra Václav Grulich se ale domnívá, že Kolář měl a má mezi policisty velkou autoritu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolářova popularita už dlouho klesala

Důvěra v policejního prezidenta Jiřího Koláře letos značně klesla a to i bez vlivu kauzy Krejčíř. Již začátkem června, před Krejčířovým útěkem, hodnotilo...

Výběr článků

Načítám