Hlavní obsah

Senát: zákrok policie na CzechTeku byl nepřiměřený

PRAHA

Víkendový policejní zákrok u Mlýnce na Tachovsku při technoparty CzechTek se dostal jako řádný bod na pátečním jednání Senátu. Senátoři po více než pětihodinovém jednání, jehož části se zúčastnil i ministr vnitra František Bublan, přijali usnesení, ve kterém označili zásah za nepřiměřený.

Článek

Pro usnesení hlasovalo 36 ze 70 přítomných senátorů. Osm jich bylo proti. Ke schválení přitom bylo potřeba právě 36 hlasů. Senátoři před tím hlasovali o dalších několika usneseních, avšak ani jedno nebylo přijato. Mezi nimi byl i návrh devíti senátorů a senátorek, ve kterém Senát vyjadřuje rozhořčení nad tím, že policie nedostatečně chránila majetek občanů.

Součástí schváleného usnesení je rovněž výzva senátním výborům, aby připravily veřejné slyšení, na kterém by byla otázka hromadných akcí typu CzechTek diskutována.

Sobotka: Bublan třikrát nemluvi pravdu

"Jsem přesvědčen, že zásah byl nepochybně vyvolán veřejnou výzvou premiéra," uvedl v úvodu pátečního jednání předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Dále uvedl, že není zanedbatelné, že ministr vnitra František Bublan třikrát nemluvil pravdu. Jedná se o případy legálnosti pronájmu pozemku, kde se CzechTek konal, přítomnosti státního zástupce a o trestních oznámeních, vyjmenoval předseda Senátu.

Zopakoval své pochybnosti a své přesvědčení, že zásah policie byl nepřiměřený. Doplnil ho Jaromír Štětina, který dodal, že zákrok byl i protiprávní. Podle něj se ministerstvo vnitra nyní snaží vyvolat zdání, že policisté se dopustili pouze jednotlivých excesů. V celé věci je "příliš mnoho lží. Smutné je, že se vyskytují na vysoké politické úrovni, premiéra nevyjímaje," dodal Štětina.

Místopředseda Senátu Petr Pithart uvedl, že není možné vynést hodnotící soud a přitom žádat vyšetření celého zásahu. "Je to proti elementární logice," řekl druhý muž horní komory Parlamentu ČR.

Později mu oponoval nezávislý senátor Martin Mejstřík. Podle něj jsou mimořádné situace, kdy je nutné takto postupovat a Senát by si s tím měl poradit. "Taková je i tato situace," uvedl.

S Pithartem nicméně souhlasil nezávislý senátor Jiří Zlatuška. Nemůžeme vynést rozsudek, aniž bychom znali všechna fakta, uvedl.

Účast Pence senátoři odmítli

Senátor Štětina při svém příspěvku navrhl, aby Senát schválil účast Stanislava Pence na jednání horní komory. Senátoři to však odmítli. Ze 66 přítomných senátorů bylo pro návrh pouhých devět. Proti bylo 19 senátorů.

Jedním ze senátorů, který hlasoval pro účast Pence byl i Mejstřík. "Na mimořádnou situaci by měl Senát umět zareagovat. Pan Penc by mohl vyvrátit některé nepravdy, které zazněly u tohoto mikrofonu," uvedl Mejstřík.

Srovnání s listopadem 1989

Komunistický senátor Vlastimil Balín vyjádřil překvapení, že zásah na CzechTeku je srovnáván s událostmi v listopadu 1989. Podle něj muselo toto srovnání urazit nejen studenty a disidenty, ale také policisty.

Tuto otázku zmínil i Mejstřík. "Když jsem si přečetl, že zásah je srovnatelný se zásahem v listopadu 1989, myslel jsem si, že jsem upadl na hlavu," řekl. Pak ale viděl fotodokumentaci z CzechTechu a podle svých slov se autorovi tohoto srovnání v duchu omluvil. "Jistě, jsou zde rozdíly," uvedl a dodal, že velitelé zákroku na Národní třídě v roce 1989 měli jediný cíl -  zablokovat čelo průvodu a účastníky zmasakrovat. "Velitelé zásahu na CzechTeku tento cíl neměli, ale výsledek byl stejný," pronesl Mejstřík.

Generační střet

Senátor Karel Schwarzenberg (ODA) pronesl pojednání o generačním střetu a o umění policie poradit si s jevy jakými je například CzechTek. Zmínil, že česká policie není horší než zahraniční, avšak musí se tomuto umění teprve naučit, stejně jako se to naučili policisté v jiných zemích.

K ministru Bublanovi pak vznesl výtku, že nebyl osobně přítomen zásahu. "Při takovém množství se to nemůže nechat na místním veliteli. Ale ústavní činitel by se měl přijet podívat a situaci posoudit," uvedl senátor.

Macák: nedělejme z policistů ovce

Alena Gajdůšková (ČSSD) je přesvědčená, že za události kolem CzechTeku je zodpovědný organizátor či svolavatel akce a vyslovila několik otázek. Např. kdo byl svolavatem akce či jak měl zabezpečnou organizaci. "Oznamuji také, že klub soc. dem. převzal legislativní iniciativu a do října připravíme návrh právní úpravy pro konání velkých hudebních produkcí," dodala na závěr.

Její stranický kolega senátor a starosta Tachova Ladislav Macák zmínil, že loni u Boněnova akce zabrala 30 ha a bylo by podle něj bláhové myslet si, že se letos vejde na pozemek o velikosti 13 ha.

"Letos zasahovali stejní policisté, pod stejným velením jako loni u Boněnova," uvedl Macák a přečetl několik citátů z loňského tisku. "Loni jsme se trefovali do policie, že nejednala. Letos, že jednala," řekl. "Jestli chceme udělat z policistů ovce, které se budou nejprve ptát politiků a zákonodárců, tak ji zrušme, protože ji nepotřebujeme," dodal.

Bublan: Policie nemůže řešit případy s kalkulačkou v ruce

"Rozkaz zněl vytlačit lidi z prostoru kde nemají co dělat," uvedl ministr vnitra František Bublan. Podle něj někteří účastníci lili benzín do velkých svazků slámy a ty pak pouštěli na policisty. Všichni byli instruováni nelegálnímu konání té akce. Konspirativní chování účastníků, kteří se podle ministra o místě konání akce domlouvají minutu před tím, nasvědčovalo, že se jedná o nelegální akci. "Jak se k tomu pak ti policisté mají postavit," položil ministr řečnickou otázku.

Premiér Paroubek se o tom, že se někde něco bude konat dozvěděl asi dva dny před tím, uvedl Bublan. "Ptal se mě o co jde," řekl s tím, že mu vysvětlil technoparty a reakce na minulý ročník. Z toho podle Bublana vzešel výrok pana premiéra o razantním postupu. Ministr byl rovněž senátory dotazován na přítomnost obrněného transportéru. "Obrněný transportér tam byl přivezen, aby zablokoval příjezdovou cestu z dálnice," odpověděl ministr. V sobotu v 11:00 hodin byl pak podle Bublana odvezen. "Neměl tam sehrát žádnou roli," dodal.

Podle Bublana policie nemůže postupovat tím způsobem, že nejprve vypočítá kolik na daný zásah vynaloží finančních prostředků a kolik tím společnost získá. "Takto postupovat nemůžeme. Jsou zde jiné hodnoty. Policii máme na to, aby nás ochránila, aby ochránila náš majetek," uvedl. Narážel tak na výtky, že zásah policie byl mnohem dražší než škody, které na pozemku účastníci technoparty udělali.

Na galerii hostů i Kocáb

Aktivistů a sympatizantů techna do Senátu podle ČTK mnoho nedorazilo. Okolo 11:00 jich bylo na senátní galerii asi pět. Ze známých osobností se přišel na jednání Senátu podívat hudebník Michal Kocáb. Jeden z příznivců technohudby, Zdeněk Janda, předal ministru Bublanovi CD nosič zachycující sobotní policejní zásah. "Na záznam se určitě podíváme, vždyť jsem je k tomu sami vyzvali," řekl ČTK Bublan.

Reklama

Související články

Paroubek kvůli CzechTeku Bublana neodvolá

Ministr vnitra František Bublan se zatím nemusí o své ministerské křeslo obávat. Premiér JIří Paroubek ve středu Právu sdělil, že v žádném případě nepočítá...

Výběr článků

Načítám