Hlavní obsah

Bublan: na vině jsou pořadatelé CzechTeku

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti s tvrdým zásahem policie proti účastníkům víkendové technoparty CzechTek. "Jsem přesvědčen, že postup policie byl správný," zopakoval své stanovisko na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Vinu za střet policistů s účastníky Bublan připisuje organizátorům CzechTeku. Policie je navíc viní z agresivity.

Ministr Bublan uvedl, že některé reakce veřejnosti, médií a politiků se jej osobně dotýkají. Vadí mu zejména srovnávání akce se zásahem komunistické policie v listopadu 1989, které evokovalo volání účastníků technoparty "Máme holé ruce".

"Máme demokratický stát, demokratickou policii a chceme, aby ta policie měla určité slovo a určitou moc, aby mohla zastávat právo a chránit majetek druhých," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Problémem letošního ročníku party je skutečnost, že pořadatelé sice měli louku v Mlýnci na Tachovsku pronajatou od soukromého vlastníka, ale nezajistili si přístupové cesty a na louku jezdili přes pozemky dalších lidí a obecní les. "K pozemku žádné cesty nevedly...měli si zajistit přístup na pronajatý pozemek," uvedl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Husák: s útoky začali technaři

Policie tvrdí, že většina účastníků party se v době zásahu nacházela právě na pozemcích cizích lidí a odtud je policie vytlačovala. Na legálně pronajaté louce bylo prý jen asi pět mladíků s malou aparaturou, kteří sami odešli. Podle Husáka začali s fyzickými útoky účastníci technoparty, když na kordon v klidu stojících policistů začali házet lahve a další předměty.

Pokud se někomu postup policie nelíbí, má podle Bublana možnost stěžovat si či podávat žaloby, nemůže však s ní začít bojovat a házet po ní kamení. Husák řekl, že policie byla zaskočena brutalitou shromážděných lidí. "Vůbec mě nenapadlo, že bychom mohli čelit takto agresivnímu davu," uvedl Husák.

Bublan i Husák prohlásili, že cílem policie nebylo v žádném případě zabránit hudební akci, pokud by byla legální. "V České republice se koná spousta koncertů nejrůznějších žánrů a policie nezasahuje," uvedl Husák. Organizátoři CzechTeku dostali podle Bublana již loni výhodnou nabídku, aby příště akci uspořádali na místě, kde nevzniknou žádné pochyby o vlastníkovi. Za éry ministra vnitra Stanislava Grosse jim byl například nabídnut vojenský újezd. "Slíbili, že nabídku budou akceptovat, stal se ale pravý opak," dodal Bublan.

Velmi tvrdý a nekompromisní zásah policejních těžkooděnců si v sobotu vyžádal desítky zraněných na obou stranách. [celá zpráva]

Karásek: zásah nebyl oprávněný

Naopak vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek je přesvědčen, že zásah policie proti účastníkům CzechTeku nebyl oprávněný a policie byla od počátku připravena technoparty zabránit.

Policie teď podle Karáska tvrdí, že proti CzechTeku dopředu nic neměla a zasáhla, až když byl porušen zákon a existovalo trestní oznámení. Domnívá se ale, že kdyby policie skutečně měla dobrou vůli, chovala by se jinak. Třeba zmatkům, kdy se lidé přes les dostávali na místo akce, mohla podle něj předejít obratnější a vstřícnější regulací dopravy, respektive příjezdu lidí na CzechTek.

Policie ale byla od počátku "striktně proti" CzechTeku. "Zatarasili příjezdovou cestu, smlouva (o nájmu pozemku pro CzechTek) se jim nezdála. Nechápu, proč se jim ta smlouva nezdála v pořádku, já ji mám v ruce," poznamenal Karásek.

"Podle mě (policisté) od začátku pracovali na tom, aby se to nekonalo," dodal Karásek s tím, že rada vlády pro lidská práva se bude případem v příštích týdnech zabývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám