Hlavní obsah

Pravidla pro vznik soukromých škol zůstanou, rozhodl Ústavní soud

Právo, pko

Marně se skupina osmnácti senátorů domáhala u Ústavního soudu (ÚS) zrušení části školského zákona týkající se možnosti odmítnout zápis nové školy do rejstříku, pokud není v souladu se státní nebo krajským záměrem vzdělávací soustavy. Plénum se soudcem zpravodajem Vladimírem Sládečkem rozhodlo, že norma není v rozporu s ústavním pořádkem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Senátoři ve svém návrhu tvrdili, že napadené ustanovení představuje překážku pro svobodný rozvoj soukromých škol, které jsou podle nich přirozenou součástí otevřeného a demokratického charakteru České republiky. Stát by si podle návrhu neměl přivlastňovat monopol na všechno vzdělávání.

Posouzení, zda školu zapsat do rejstříku, či nikoli, má podle senátorů jen politicko-úřední povahu. „Krajské dlouhodobé závěry pak dle senátorů obvykle předpokládají vznik nových škol pouze z kapacitních důvodů a ministerstvo odmítá povolovat nové soukromé školy s argumentem, že stávajících škol je dostatek. Takový stav považují stěžovatelé za diskriminační,“ stálo v návrhu.

Plénum ÚS upozornilo, že je také úkolem státu regulovat zřizování a fungování soukromých škol mimo jiné i proto, že se jedná o doplňkovou formu vzdělávání vedle páteřního systému veřejných škol. I kapacitní důvody mají podle soudu smysl, aby nebyl tlak na zánik nestátních škol. „Kapacitní důvody tedy v současné situaci představují legitimní kritérium regulace vzdělávací soustavy,“ konstatoval Sládeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám