Hlavní obsah

V Doupovských horách zahlédli kočku divokou

Právo, vor

Fotopast v Doupovských horách na Karlovarsku zaznamenala na konci května s největší pravděpodobností výskyt samce kočky divoké, latinsky Felis silvestris. Oznámily to v pondělí Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které lokalitu spravují. Výskyt divokého kocoura se nyní pokusí potvrdit sběrem biologického materiálu. Lesníci šelmu pojmenovali Valdemar.

Foto: Vojenské lesy a statky ČR

Snímek kocoura divokého z fotopasti v Doupovských horách na Karlovarsku.

Článek

„Mohu potvrdit, že fotopast v honitbě Hradiště v rámci projektu zkoumání druhové rozmanitosti fauny v Doupovských horách zachytila výskyt šelmy. Podle obrázků se jedná velmi jednoznačně o kočku divokou, nyní se ještě pokusíme zajistit srst, abychom výskyt definitivně potvrdili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

První výskyt šelmy zachytila fotopast 27. května a podle záznamů se jedná o samce, tedy o kocoura. Lesníci VLS jej společně s biologem Jiřím Sochorem, který monitoring na Doupově pro lesníky smluvně zajišťuje, pokřtili Valdemar. Ten má totiž podle kalendáře v den prvního zaznamenaného výskytu svátek. Bližší určení lokality, kde fotopast kocoura divokého zachytila, státní podnik nebude zveřejňovat.

Kočka divoká je savec z čeledi kočkovitých, který žije na rozsáhlých územích Evropy, Afriky a Asie. Vyznačuje se šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi dvěma a osmi kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, ptáky, menšími plazy a obojživelníky.

„V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Doupovské hory na Karlovarsku poskytují této šelmě vhodné životní podmínky, protože jsou pro ni typické smíšené a listnaté lesy v podhůří nebo na vrchovinách. Jak Sotona připomněl, Doupovské hory patří mezi deset nejcennějších a ekologicky nejhodnotnějších území střední Evropy. Vyskytuje se zde 57 druhů savců a přes 260 druhů ptáků. Počet rostlinných druhů, včetně těch vzácných, je až dvojnásobný než v běžné kulturní krajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám