Hlavní obsah

Absurdní divadlo, komentuje opozice vládní krizi kvůli resortu kultury

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Situaci ohledně ministerstva kultury opozice hodnotí jako absurdní divadlo a nepovedený politický seriál. Opoziční politici v reakci na páteční lánskou schůzku zopakovali, že Andrej Babiš (ANO) je slabý premiér a prezident si dělá s ústavou, co chce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva předseda ODS Petr Fiala a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Nepovedený politický seriál ohledně výměny ministra kultury bohužel pokračuje, ani prezidentův příslib, že odvolá ministra Staňka nepřinesl rozuzlení krize. Místo normální práce vlády a řešení skutečných problému ČR musíme dál sledovat toto absurdní divadlo,“ zhodnotil šéf ODS Petr Fiala.

V podobném duchu hodnotí vývoj situace také předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan prezident si dělá s ústavou, co chce. Je to nesmírně smutná situace, když prezident republiky, který má bez odkladu konat, tak nekoná,“ řekl Novinkám Kalousek.

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného premiér Andrej Babiš ukazuje, že je slabý premiér. „Pan prezident tady není od toho, aby hledal nějaké kompromisy. Máme 13. července a pan ministr Staněk zůstane ministrem až do konce července. Nechápu, proč se to protahuje,“ uvedl Výborný v České televizi.

Všichni jsou figurkami na šachovnici pana prezidenta
Vít Rakušan, předseda STAN

„Ukazuje se, že premiér není schopen vyjednat vůbec nic, nebo je to jednoznačná snaha prezidenta Zemana ukázat, že premiér není schopen vyjednat vůbec nic. Je to jeho velká hra a všichni jsou figurkami na šachovnici pana prezidenta,“ zhodnotil pro Novinky šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Podle Rakušana bude muset sociální demokracie přijít s jiným kandidátem než se Šmardou.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v ČT upozornil na to, že problémem vlády není ministr kultury, ale Babiš, „který prochází jednou kauzou za druhou”.

Prezident Miloš Zeman v pátek po schůzce s ministrem kultury Antonínem Staňkem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že vyhoví sociální demokracii a Staňka odvolá. Neuvedl však, jestli novým ministrem jmenuje Michala Šmardu, jak chce Hamáček.

Sociální demokraté proto budou v pondělí rozhodovat o tom, jestli kvůli průtahům prezidenta odejdou z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám