Hlavní obsah

Problém je hlavně v nominaci Šmardy, prohlásil Babiš

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Problém kolem výměny na ministerstvu kultury, který ohrožuje vládní koalici, spočívá především v nominaci Michala Šmardy (ČSSD), řekl v pátek premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Babiš o výměně jednal ve čtvrtek s prezidentem Milošem Zemanem. V pátek se s hlavou státu sejde i Hamáček spolu s ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD), kterého chce ČSSD nahradit právě Šmardou, což ale Zeman blokuje.

Foto: Novinky

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Článek

Babiš Hamáčkovi vylíčil svoji čtvrteční schůzku s prezidentem. „Informoval jsem ho (Hamáčka – pozn. red.) podrobněji, aby měl potřebné informace na schůzku pana Staňka s panem prezidentem. V této chvíli je to hlavně nominace pana Šmardy. Problém s panem Staňkem se vyřeší,“ řekl Babiš České televizi poté, co se s Hamáčkem krátce potkali ve Sněmovně.

Hamáček a Staněk za Zemanem zamíří v pátek odpoledne.

Záznam: Brífink premiéra Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

Už ve čtvrtek na Hradě Babiš prohlásil, že souhlasí se Zemanem, že se mu nominace ČSSD nezdá. „Sdílím názor prezidenta, že pan Šmarda není ideální kandidát na ministra kultury,“ uvedl premiér.

Zeman v květnu odmítl přijmout demisi ministra Staňka. Odvolání poté na přání ČSSD navrhl premiér. Prezident mu nevyhověl ani po několika schůzkách, na kterých se ho Babiš snažil přesvědčit, aby Staňka odvolal a jmenoval Šmardu.

Hamáček podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého mnoho nečeká. „Podle mých informací od schůzky předseda Hamáček čeká velmi málo,“ řekl ve čtvrtek Právu Veselý.

Vedení ČSSD zopakovalo, že na nominaci Šmardy trvá. Hamáček dlouhodobě opakuje, že pro sociální demokraty nemá cenu být ve vládě, ve které si nemohou rozhodovat o svých ministrech.

Finální verdikt, jestli ministři ČSSD podají demisi, by měl padnout v pondělí na jednání předsednictva strany.

Opozice i ČSSD kritizuje Babiše za to, že je slabý premiér a nedokáže si u Zemana prosadit svou.

18. dubna 2019 - Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.
15. května 2019 - Oznámeno, že Staněk ke konci května rezignuje. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.
28. května 2019 - Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.
29. května 2019 - Zeman navrhl Babišovi, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.
31. května 2019 - Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že Ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.
21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury.
25. června 2019 - Zeman se setkal se Šmardou.
4. července 2019 - Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem posun nepřineslo. Podle prezidenta by ministr, který odhalil korupci na svém úřadu, neměl odcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám