Hlavní obsah

Církevní restituce: zbývá ještě na 2000 soudů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Církevní majetek bude ještě dlouho zaměstnávat české soudy. Podle zprávy, kterou předkládá vládě ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), bylo do konce loňského roku teprve ukončeno 1881 soudních sporů z celkového počtu 3870 žalob, které dostali soudci k rozhodnutí, tedy méně než polovina.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Převažují spory o pozemky. Někde se domáhají církve jejich vydání, v některých případech se naopak některé organizace brání proti pozemkovému úřadu, který jim přikázal majetek vydat. Nejvíce pří registruje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten figuruje v 1364 případech. Následuje ho Státní pozemkový úřad (SPÚ) s 1182 spory.

Na druhém konci jsou ministerstva spravedlnosti, pro místní rozvoj a zahraničí, u kterých je zapsána nula. A také ministerstvo financí, jehož Generální finanční ředitelství muselo rozhodnutím soudu vydat plzeňské Židovské obci část pozemku v Českých Budějovicích. Údaje vyplývají ze zprávy ministerstva kultury, která vznikla na základě podkladů od jednotlivých resortů, Asociace krajů i od Svazu měst a obcí.

Jde hlavně o pozemky

Jak Právo již ale napsalo, ÚZSVM a SPÚ se většinu sporů nad církvemi daří vyhrávat. Více než polovinu sporů již si mohou jako uzavřené odškrtnout Lesy ČR, které také figurují na obou stranách sporu. Ze 434 soudních řízení, jejichž předmětem byly převážně pozemky, bylo ukončeno ke konci loňského roku 232 sporů.

Podle zprávy byly v 80 z nich úspěšné církve, ve 48 uspěl státní podnik. Obě strany dosáhly devětkrát dohody. Téměř čtyřicet návrhů vzal zpět jak státní podnik, tak i církve. Další jednání bylo z různých důvodů zastaveno, nebo soudy daly částečně za pravdu oběma stranám.

Resort obrany musel čelit 76 sporům, z nichž zbývalo ke konci roku 2018 dokončit 27 soudních řízení.

Soudy mají dokončit např. žalobu České provincie bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, která se domáhá vydání hotelu Ovčárna v Malé Morávce. Tu nyní vlastní Vojenská lázeňská a rekreační zařízení.

Ze 151 soudních sporů z resortu zemědělství zůstává nedokončeno 48.

Vnitro čeká na rozhodnutí soudů v pěti ze šesti případů. Spor o pozemek v Kyjích, který vlastní Česká pošta, byl rozhodnut až letos v únoru, kdy soud zamítl žalobu tamní římskokatolické farnosti.

Obce a kraje úspěšné

Na rozhodnutí pražského vrchního soudu se čeká např. v kauze dvou pozemků na Malé Straně ve vlastnictví ministerstva, o jejichž vydání usilují redemptoristé. Stejný soud má v rukách i rozhodnutí o dvou pozemcích Hloubětíně, které vlastní policejní škola. O jejich vydání žádají křížovníci.

Ministerstvo dopravy čelilo 27 soudním sporům. Ani v jedné z osmi žalob, které již soud rozhodl, církev neuspěla. V resortu průmyslu a obchodu čekají na verdikt soudů mj. státní podnik DIAMO, který již v jednom případě uspěl, či Palivový kombinát v Ústí nad Labem. Zatím skončily čtyři spory ze 14.

O žalobě na školství, týkající se Dětského diagnostického ústavu na Svatém Kopečku u Olomouce, již rozhodl Nejvyšší soud a ústav požadovaný majetek premonstrátkám vydal.

Třicet žalob do resortu kultury se týká hlavně uměleckých děl – obrazů, fresek, soch či starých tisků a sbírkových předmětů. Žalovanými byly galerie, muzea i Národní památkový ústav a Památník národního písemnictví. Sedmkrát byl u soudů úspěšný stát, pětkrát církev a jednou dospěly strany k dohodě.

Podle údajů Svazu měst a obcí uspěly církve z 234 žalob proti obcím zatím jen pětkrát. Asociace krajů uvedla, že velká část rozhodnutých žalob ze 111 podaných byla vzata zpět, část byla rozhodnuta ve prospěch krajů a jedenkrát se jedná o smíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám