Hlavní obsah

Poskytovatelé domácí péče se neshodli s pojišťovnami

Právo, Jan Martinek

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se v rámci dohodovacího řízení nedohodli se zdravotními pojišťovnami na výši úhrad pro příští rok. Podle provozovatelů pojišťovny nechtěly přistoupit na jejich požadavky a podfinancovaný sektor bude v dalším roce stagnovat. Podle resortu zdravotnictví i pojišťoven naopak poskytovatelé domácí péče odmítli výhodnou nabídku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z důvodu nedostatku zdravotních sester, které nebudeme mít možnost lépe finančně ohodnotit, se bude kvalita a dostupnost služby domácí zdravotní péče stále zhoršovat,“ uvedla pro Právo prezidentka Asociace domácí péče ČR Ludmila Kondelíková.

„Již nyní nám volají zoufalí ošetřující lékaři, samotní klienti a jejich rodinní příslušníci a také sociální pracovnice s tím, že se jim nedaří najít pro náročného pacienta volnou agenturu domácí péče, která by se o něj postarala,“ řekla.

Sestry v domácí zdravotní péči jsou placené z úhrad za provedené výkony od zdravotních pojišťoven a dostávají mnohem méně než sestry v nemocnicích. „Hrubý plat zdravotní sestry v domácí péči činí 25 tisíc korun, kdežto průměrná mzda sestry v nemocnici je 43 tisíc. Nejsme schopni konkurence,“ posteskla si Kondelíková. Zdravotních sester v domácí péči je podle zdravotnictví přibližně 3700.

„Rádi bychom kvalitu domácí zdravotní péče zlepšovali, ale bohužel toho nejsme za současné situace, kdy se majitel agentury často bojí napomenout sestru za nekvalitně odvedenou práci, schopni,“ varovala Kondelíková.

Ministerstvo zdravotnictví se brání, že do domácí péče šlo letos mnohem více peněz, než tomu bylo dříve.

Žádný dopad na pojištěnce

„Letos došlo v segmentu domácí péče k nárůstu o 200 milionů korun, což znamená v porovnání s minulými roky, kdy byly úhrady navyšovány maximálně v řádu nižších desítek milionů, mnohonásobný nárůst. Pro příští rok pojišťovny nabízely o 250 milionů korun navíc, plus 90 milionů korun na paliativní péči, tedy navýšení o dvanáct procent,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Podle ní jde o větší částky, než pojišťovny nabídly ostatním segmentům. „Je to velmi dobrá nabídka a ministerstvo je připraveno ji přenést do úhradové vyhlášky,“ uvedla mluvčí. Podle Kondelíkové se zástupci domácí péče snažili dohodnout, aby plat zdravotní sestry v domácí péči mohl vzrůst alespoň na 35 tisíc korun, což vzhledem k nabízenému navýšení nebylo možné.

„Pojišťovny v rámci dohodovacího řízení došly k dohodě se zástupci poskytovatelů paliativní domácí péče a psychiatrické domácí péče. Těm pojišťovny nabízely oproti loňsku navýšení úhrady celkem o cca 100 milionů Kč. Pro zbývající část segmentu by dohoda znamenala nárůst dokonce o 180 milionů,“ uvedla pro Právo Jana Sixtová z tiskového oddělení VZP.

„Zástupci této zbylé části však dohodu vetovali, tudíž sešlo i ze dvou dílčích dohod,“ dodala. Na pojištěnce by podle Sixtové neměla mít nedohoda žádný dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám