Hlavní obsah

Letenskou pláň zaplnilo na čtvrt milionu lidí, žádali Babišovu demisi

– Praha • Aktualizováno

Do Prahy se v neděli odpoledne sjeli lidé z celého Česka na doposud největší protest za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Podle organizátorů je na Letné jen o něco méně lidí, než tam bylo v roce 1989. Policie odhadla počet demonstrantů na 200 000, podle údajů mobilního operátora to bylo 258 000 lidí.

Záznam: Demonstrace na LetnéVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

On-line reportáž z pražské demonstrace končí, děkujeme za pozornost.

19:56 - Protest sledovaly i světové agentury. Poukazovaly především na jeho pokojnost. Policie vůbec nemusela zasahovat.

19:35 - Záchranáři na Letné ošetřili 60 lidí s kolapsy, zvracením či drobnými úrazy. Sedm odvezli do nemocnice.

19:31 - Premiér Andrej Babiš pro ČTK odmítl, že by on nebo jeho vláda zasahovali do nezávislosti justice.

19:21 - Lidé se začali rozcházet. Dá se očekávat kolaps ve stanicích metra Vltavská a Hradčanská a také v ulicích na nábřeží pod Letenskou plání. Policie v okolí zastavila dopravu.

19:18 - Podle výpočtů mobilního operátora T-Mobile se na Letné sešlo 258 000 lidí.

19:17 - Letná zpívá státní hymnu.

19:13 - Podle policie byl počet účastníků 200 000. „Je to za nás konečné číslo,” řekl Právu policejní prezident Jan Švejdar.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Účastníci protestu na bytovém domě Molochov na Letné

19:11 - Akce pomalu končí, na pódiu se scházejí organizátoři a loučí se s účastníky.

19:06 - Mezi vystupujícími nebyli žádní politici, někteří se ale demonstrace účastní. Na Letné je například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Další akci podporují na sociálních sítích.

18:59 - Minář řekl, že další velká demonstrace na Letné je naplánovaná na sobotu 16. listopadu. Protestní akce se uskuteční i 28. října.

18:56 - Řekl, že lidé musí zůstat v pohotovosti a na náměstích se během léta sejdou, pokud dojde k vážnému porušení demokracie. „Jsme si vědomi toho, že velké protesty v Praze čerpají sílu z malých obcí.”

18:53 - Předseda spolku Milion Chvilek pro demokracii Mikuláš Minář vyzdvihl rostoucí účast lidí na protestech. Připomněl, že demonstrace začaly na Staroměstském náměstí, pokračovaly na Václavském a nyní se lidé sešli na Letné. „Počet protestujících byl sto v dubnu, 200 v květnu a 300 v červnu,” řekl Minář.

18:46 - Na akci měl vystoupit i kapitán české hokejové reprezentace Jakub Voráček. Na poslední chvíli se omluvil, nahrál ale účastníkům vzkaz.

18:37 - Zpěvák Radek Banga vyzval na pódiu demonstranty k několikavteřinovému „bordelu”, aby byli pořádně slyšet. Následovalo nepříliš intenzivní skandování „demisi.”

18:35 - Policie odklonila dopravu z nábřeží pod Letenskou plání, uzavřen je tedy i Letenský tunel. Uzavřela i oba mosty, Štefánikův a Čechův, které vedou na Letnou.

18:26 - Zdravotníci oznámili, že na Letné ošetřili 35 lidí, většinou šlo o kolapsy. Tři lidé byli odvezeni do nemocnice.

18:23 - Podle Svěráka zaplněný Václavák a Letná ukazují, že „nejsme zaměstnanci, ale občané.” Vyzval, aby lidé vytrvali.

18:18 - Zpívají a hrají Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. „Mikuláši, to se vám povedlo, tento tábor lidu,” glosoval následně Svěrák shromáždění. Akci cítí jako oslavu. Oslavujeme, že jsme se probudili,” dodal. Lidé opět začali skandovat: „Už jsme tady!” „To je dobře,” odpověděl jim Svěrák.

18:16 - Místopředseda Milionu chvilek Benjamin Roll odmítl myšlenku, že by se z iniciativy stala politická strana. Síla protestů je podle něj v nadstranickosti.

18:14 - Umělecký šéf dejvického divadla Martin Myšička přednesl projev Petra Pitharta. Ten připomněl rozdělení mocí v zemi a to, že se navzájem kontrolují. ”Právo je výš než předseda vlády či prezident.”

18:04 - Kvůli výhni, která na sluníčku na Letenské pláni panuje, se část demonstrantů stáhla do stínu stromů v přilehlém parku. Lidé si mohu zdarma brát vodu, kterou přistavil jeden z podnikatelů. Na místo přivezl 19 sudů a asi 950 litrů vody. Vše prý dělá zdarma a z přesvědčení.

Foto: Jan Vavrušák, ČTK

Přeplněná stanice metra Vltavská. Na půl hodiny musela být uzavřena kvůli poruše eskalátorů.

17:52 - Demonstruje se i v Liberci před arenou, kde se premiér Andrej Babiš účastní zahájení Olympiády dětí a mládeže. Babiš nevystoupil a zahájení sledoval ze skyboxu. Na protesty nijak nereagoval.

17:51 - Záchranáři a dobrovolníci červeného kříže za první hodinu demonstrace na Letné ošetřili 15 lidí. Jednoho odvezla sanitka do nemocnice, zkolaboval.

17:47 - Podle informací, které od policie obdrželi 17:10 ministr vnitra Jan Hamáček a také policejní prezident Jan Švejdar, bylo v tu dobu na Letenské pláni 200 tisíc lidí. Hamáček sdělil Právu, že policisté odhadují, že počet bude ještě stoupat.

17:44 - Hraje Vladimír Mišík.

17:40 - Organizátor řekl, že podle výškových fotek je na Letné jen o něco méně lidí, než tam bylo v roce 1989. Žádné číslo ale neuvedl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zaplněná pražská Letná při demosntraci proti Andreji Babišovi

17:35 - Ekolog Janek Piňos kritizoval ministra pro životní prostředí Richarda Brabce. Připomněl výrok Mahátma Gándhího. „Nejprve vás ignorují, potom se vám vysmívají, potom proti vám bojují a pak vyhrajete,” řekl.

17:32 - „Přeji vám krásné léto bez sucha, bez Zemana a bez Bureše,” ukončil projev.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Snímek demonstrace na Letné širokoúhlým objektivem

17:28 - Mluví předseda Asociace soukromých zemědělců Daniel Pitek. Připomněl, že český premiér zablokoval závazek EU k boji s klimatickou změnou, ač sám tvrdí, že ho stav přírody zajímá. Jeho firmy Agrofert jsou podle něj příčinou degradace půdy a její eroze. Pohrdá drobnými zemědělci, kteří udržují pestrou českou krajinu.

17:25 - Organizátoři neustále vyzývají lidi, aby se posunuli, protože přicházejí další a další účastníci.

17:21 - Za herce a divadla vystoupil herec Filip Rajmont, vyřídil podporu od herců Národního divadla Saši Rašilova, Vladimíra Javorského, Davida Prachaře či Davida Matáska a dalších.

Foto: Vít Černý, ČTK

Demonstrace na Letné

17:15 - Vystoupil Bohumil Kartouz, odborník na vzdělávání a dezinformace. Rozčiluje se nad tím, že se české elity vzhlížejí v režimech, které vězní vlastní obyvatele za jejich názory a zavírají je v táborech. „Směřujeme ke kapitalismu praktikovanému v Rusku, kde jsou obyčejní lidé obíráni ve prospěch oligarchů.” Připomněl vysoký počet lidí v exekuci.

17:11 - Policie kvůli davům lidí uzavřela pro auta ulici Milady Horákové.

17:08 - Čtou se vzkazy od biskupa Václava Malého či od disidentky Dany Němcové. „Politici jsou zavázáni nám, ne my jim,” čte Minář vzkaz od Němcové. Zmínil i slova prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové, že rozumí Václavskému náměstí plnému pokojných lidí.

17:02 - Vystoupil zpěvák Tomáš Klus. Přednesl krátký projev a zahrál.

17:00 - Podle organizátorů je na Letné 250 000 lidí. Jde o údaj plynoucí z výškové fotografie.

16:57 - Demonstranti nadále požadují demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Minář vypočítává prohřešky premiéra. „Požadujeme demisi Andreje Babiše.”

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstrace na Letné se 23. června 2019.

16:56 - „Děkuji, že jste se přišli postavit za demokracii. Věřím, že na tento den do smrti nezapomeneme,” řekl Minář.

16:52 - Doprava v Praze kolabuje. Metro přestalo zastavovat ve stanici Vltavská, z níž lidé na Letnou míří. Na místo demonstrace se valí další lidé.

16:50 - Vystoupil hlavní organizátor demonstrací Mikuláš Minář. Podle Mináře budou lidé na místo ještě přicházet asi půl hodiny.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstrace na Letné

16:49 - Mobilní operátoři mají výpadky, uvedla ČTK

16:47 - Mluví jáhen a politolog Robert Elva Prouz. „Scházíme se proto, aby nás bylo slyšet,” řekl. Vyzval, aby lidé prožili synergii, které na místě panuje. Následovala chvíle ticha.

16:40 - Účastníky akce přivítal politický aktivista Benjamin Roll, který programem provází. Poděkoval všem účastníkům z celého Česka i těm, kteří „drobnými finančními dary přispěli k tomu, že akce mohla být zorganizována.”

16:35 - Na Letnou stále míří davy lidu, proudí i přes přechody pro chodce, auta nemohou jet.

16:31 - Lidé začali skandovat: „Už jsme tady.”

16:30 - Demonstrace začala slovy T.G. Masaryka o demokracii, která ze záznamu přednesl herec Radovan Lukavský

Lidé přijížděli během odpoledne v autobusech a vlacích z celého Česka. Nejsou mezi nimi jen mladí lidé, velkou část tvoří lidé středního věku a senioři.

Akce začala v půl páté odpoledne. Davy lidí ale stále na Letnou míří od Hradčanské, od Vltavské i zespoda parkem od Vltavy.

Už kolem třetí hodiny začali lidé zabírat místa kolem pódia.

Před čtvrtou hodinou odpoledne začala kolabovat doprava v metru. Linka A byla podle redaktora Novinek totálně přeplněná. Řidiči vyzývali cestující, aby, pokud míří na demonstraci, využili stanici Malostranská a nikoliv Hradčanská. Ta je místu demonstrace nejblíž a byla ucpaná. Lidé se totiž odtud snažili dostat na Letnou tramvajemi a autobusy a ostrůvky byly přeplněné.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé s transparenty přicestovali vlakem na pražské Hlavní nádraží.

Demonstranti mají české vlajky, vlajky EU, transparenty kritizující Andreje Babiše ale i prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Lidé na olomouckém hlavním nádraží čekají na odjezd vlaku, kterým se přesunuli do Prahy na demonstraci

Na Letnou by mohlo dorazit až 350 000 lidí, což by z akce udělalo největší protestní shromáždění od listopadu 1989, kdy došlo k pádu komunistického režimu. Program i řečníky organizátoři tají.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bytový dům s výhledem na Letenskou pláň v Praze

Na akci dohlížejí desítky policistů, v pohotovosti je i záchranná služba a mnoho dobrovolníků Českého červeného kříže i z řad organizátorů. Dopravci posílili spoje do a večer i z hlavního města. Mobilní operátoři nevyloučili v oblasti Letné možné výpadky kvůli přetížení sítě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

Demonstraci pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii, který protesty svolal kvůli obavám o nezávislost justice poté, co se kabinet rozhodl opustit ministra spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Stalo se tak poté, kdy státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. V ní je mezi obviněnými i premiér Babiš. Později kvůli auditním zprávám Evropské komise rozšířili demonstranti své požadavky i na Babišovu demisi.

Babiš tvrdí, že k demonstracím není důvod. V sobotu mu prý vyslovil podporu i prezident Miloš Zeman, s nímž se večer sešel v Lánech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze 4. června 2019

Na minulý protest proti Benešové a Babišovi v metropoli dorazilo podle organizátorů kolem 120 000 lidí.

Výběr největších demonstrací a protestů v Česku po roce 1989 (řazeno podle počtu účastníků; odhady se někdy liší podle toho, zda je uvádí organizátoři nebo policie
až 150 000 účastníků (podle policie asi 90 000)
21. dubna 2012 - Demonstrace na Václavském náměstí v Praze, kterou pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a dvě desítky organizací a iniciativ, měla za cíl zastavení reforem vlády Petra Nečase (ODS). Účastníci požadovali i demisi kabinetu a předčasné volby.
až 120 000 účastníků (podle policie 60 000)
8. listopadu 1997 - Proti hospodářské a sociální politice vlády premiéra Václava Klause (ODS) protestovali odboráři na Staroměstském náměstí v Praze.
90 000 účastníků
25. března 1995 - Demonstrace uspořádaná odboráři na Staroměstském náměstí v Praze požadovala změnu nových sociálních zákonů, prosazených Klausovou vládou, mimo jiné odklad zvýšení věkové hranice pro nárok na starobní důchod.
50 000 účastníků
3. prosince 1999 - Na Václavském náměstí v Praze se konala demonstrace na podporu výzvy "Děkujeme, odejděte!", která požadovala mimo jiné konec tzv. opoziční smlouvy, demisi vlády Miloše Zemana a vypsání předčasných voleb. Podle policie přišlo 35 000 až 50 000 lidí, odhad organizátorů byl o 30 000 vyšší.
21. května 2019 - Protest na Václavském náměstí, původně svolaný kvůli požadavku na demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a za nezávislost justice, se proměnil v protivládní demonstraci soustředěnou na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO).
až 45 000 účastníků (podle policie 40 000)
21. září 2010 - Proti snižování platů ve státní a veřejné správě a rozpočtovým škrtům vlády demonstrovali odboráři v Praze na Palachově náměstí (policisté, vojáci, hasiči, celníci, zástupci vězeňské služby, daňové správy či justiční pracovníci, zástupci školských odborů, zdravotníci a úředníci).
40 000 účastníků
22. března 1994 - Odboráři z ČMKOS protestovali na Staroměstském náměstí v Praze proti způsobu projednávání novely zákoníku práce, návrhu zákona o státní službě a o základním důchodovém pojištění ve Sněmovně.
21. května 2011 - Na pražském Václavském náměstí protestovali odboráři proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy. Kromě zaměstnanců z prakticky všech sfér a mnoha míst Česka přišli protestovat i postižení.
35 000 účastníků (podle policie 30 000)
23. června 2007 - Pod heslem "Zastavme škrtformu" se v Praze na Václavském náměstí do demonstrace proti vládní reformě veřejných financí zapojili odboráři z celé ČR.
30 000 účastníků (podle policie zhruba 23 000)
16. května 2009 - Demonstrace ČMKOS proti dopadům krize na zaměstnance se na Hradčanském náměstí v Praze zúčastnili i odboráři z 11 evropských zemí. K akci se připojili i členové školských odborů, kteří týž den před budovou ministerstva školství protestovali proti nízkým platům učitelů i nepedagogických pracovníků.
25 000 účastníků
26. listopadu 2005 - Odboráři v Praze podpořili vládní návrh zákoníku práce a dožadovali se sociálních jistot pro zaměstnance. Akci připravily ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO).
17. listopadu 2012 - Protivládní demonstrace na Václavském náměstí, kterou organizovaly odbory spolu s několika občanskými iniciativami. Policie odhadla účast na zhruba 10 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám