Hlavní obsah

Léčebné konopí budou z 90 procent hradit pojišťovny, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe
Praha

Konopí pro léčebné účely by měly z 90 procent hradit pojišťovny. Stanoví to novela lékového zákona, která v pátek prošla ve Sněmovně závěrečným čtením. Předloha zároveň zavede povinnost pro lékaře sdílet údaje o předepsaných lécích pacientů. Novelu nyní posoudí senátoři.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nová úprava stanoví, že pojišťovny by hradily 90 procent z ceny konopí. Lékaři mohou pacientům předepsat maximálně 30 gramů konopí měsíčně. Jeden gram léčebného konopí stojí 171 korun.

Léčebné konopí doktoři předepisují například lidem s roztroušenou sklerózou, AIDS nebo rakovinou. Konopí zabírá na chronickou bolest, která nejde léčit jinými léky.

Pacientů, kteří užívají léčebné konopí, v Česku přibývá. Letos v květnu jich bylo 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí. Vloni za celý rok to bylo 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí. Zdroj: ČTK

Novela také stanoví, že lékaři a lékárnici by měli mít přehled o všech lécích, které pacienti berou. Podle ministerstva zdravotnictví to má například zabránit tomu, aby lékaři předepisovali prášky, které mají vzájemně nežádoucí účinky.

Pacienti budou mít právo zakázat lékařům vstup do databáze léků. To se ale nelíbilo ODS a Pirátům, kteří navrhovali, aby si lékaři museli vyžádat aktivní souhlas pacienta.

Piráti varovali před zneužitím údajů

Piráti varovali před zneužitím informací o lékových záznamech. „Znám lidi, co mají psychické problémy, co by měli problémy v práci, kdyby se na ně ta společnost nějakým způsobem dívala, a prostě to riziko toho přístupu k těm informacím, ne pro lékaře, ale obecně, prostě je,“ varoval lídr Pirátů Ivan Bartoš.

S tím nesouhlasil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). „Nemalujme tady čerta na zeď, že tady dojde k nějakému masivnímu zneužívání. Ty informace uvidí pouze ti lékaři a ti lékárníci, nikdo jiný,“ podotkl.

Dodal, že prostřednictvím lékového záznamu se zajistí lepší, bezpečnější a kvalitnější péče o pacienty. „Protože skutečně ten lékový záznam znamená výrazný kvalitativní posun z hlediska bezpečnosti pacientů, z hlediska předcházení nežádoucím lékovým interakcím a duplicitám,“ hájil Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám