Hlavní obsah

Hamáček čelil ve Sněmovně interpelaci kvůli znásilnění na Litoměřicku

Novinky, jas

Případ znásilnění nezletilé dívky na Litoměřicku se ve čtvrtek dostal i na jednání Sněmovny, kde kvůli němu interpelovala poslankyně SPD Monika Jarošová ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Poslankyně hovořila o zadrženém muži jako o „Afričanovi z Německa, který byl vyhoštěn z Drážďan”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ve Sněmovně

Článek

„Ráno vyhoštěn z Drážďan, v poledne znásilní českou dívku nedaleko Lovosic na poli v mém volebním kraji,” uvedla poslankyně svůj dotaz na ministra.

„Jak je možné, že delikvent z Německa skončí jako násilník na poli kdesi v České republice, a ne v zemi svého původu,” pokračovala s tím, že ji zajímá, zda měly české orgány o mužově cestě nějaké informace.

Foto: SPD

Monika Jarošová (SPD)

Hamáček poslankyni odpověděl, že muž byl zadržen, obviněn a poslán do vazby. Následně uvedl na pravou míru nepřesnou informaci o vyhoštění muže z Německa.

„Chtěl bych upozornit, abychom tragédie nezneužívali k tomu, že budeme rozdmýchávat obavy a nenávist ve společnosti,” vyzval Hamáček. Jarošové doporučil, aby se podívala na facebookové stránky svého předsedy Tomia Okamury, který „vystavil mediálnímu lynči” novinářku, která mu kladla nepříjemné dotazy stran ověření zveřejňovaných informací. Nenávistné komentáře již policie prověřuje. [celá zpráva]

„Pokud máte žaludek na to ty věci číst, tak si ten Facebook otevřete a přečtěte si, co příznivci vašeho předsedy píšou a přejí té redaktorce, aby se jí stalo,” dodal Hamáček.

Chceme dráty na hranicích? tázal se Hamáček

Českou je podle něj nadále bezpečnou zemí a dodal, že podobným případům lze teoreticky předejít pouze vystoupením ze Schengenského prostoru a zavedením kompletní kontroly hranic.

Hamáček připomněl, že Okamura volá po ochraně hranic a brojí proti cizincům i v jednom z dalších facebookových statusů, v němž podle ministra figurovali dva občané Slovenska, kteří v metru napadli Čecha.

„Zase jsem byl vyzýván, aby přijal opatření, abych zabránil vstupu cizinců do ČR,” připomněl. „Máme postavit dráty na česko-slovenských hranicích?” dotázal se závěrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám