Hlavní obsah

Skřípe nám to, připouštějí ANO i ČSSD

Novinky, Barbora Zpěváčková

Mezi koaličními ANO a ČSSD to skřípe. V pondělí to připustil jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak vicepremiér a šéf soc. dem. Jan Hamáček. Zástupci koalice by si měli všechno vyříkat v úterý večer. Vláda navíc bude možná muset v nejbližších dnech ještě ustát hlasování o nedůvěře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Hamáček a Andrej Babiš na schůzi vlády

Článek

Vztahy v koalici narušilo hlasování ve Sněmovně o novém členovi Rady ČTK, které proběhlo 5. června. Sociální demokraty naštvalo, že poslanci ANO podpořili adepta SPD Michala Semína. Ten se dostal do druhého kola volby. Hamáček v pondělí pohrozil, že pokud bude Semín zvolen, může to znamenat konec koalice.

Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se připojila s tím, že zvolení Semína by bylo pro koaliční spolupráci poslední kapkou.

Rozpory připustil i premiér Babiš. Na dotaz Novinek, jestli jsou podle něj vztahy v koalici v pořádku, odpověděl: „Nejsou. Zítra bude koaliční rada.“

Koalici rozdělilo hlasování o EET

ČSSD zase nedávno překvapila hnutí ANO tím, jak hlasovala o elektronické evidenci tržeb (EET). Podpořila pozměňovací návrhy ODS, aby byly z EET vyjmuty sociální služby. Hnutí ANO se přitom postavilo proti.

„Byla jsem tou situací zaskočena. Není to dobrý signál. Musíme si uvnitř koalice říct, jestli se chceme takto překvapovat. Musíme si to zhodnotit,“ reagovala tehdy ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Zeman zatím neodvolal Staňka

Soc. dem. je zároveň pod tlakem kvůli šachům na resortu kultury. Ministr Antonín Staněk (ČSSD) měl skončit na konci května a měl ho nahradit Michal Šmarda, prezident Miloš Zeman ale zatím Staňka neodvolal.

Podle Hamáčka je teď řada na Babišovi. „Je to v rukou pana premiéra, Ústava říká, kdo jsou hlavními aktéry. Sociální demokracie má nárok na pět ministrů a podle koaliční smlouvy má nárok na to, aby si nominovala své ministry. Je úkolem pana premiéra, aby naplnil fungování koaliční smlouvy,“ prohlásil Hamáček při příchodu na pondělní jednání vlády. Babiš se chystá se Zemanem sejít.

Soc. dem. bude bilancovat neúspěšné volby

ČSSD se chystá účast ve vládě bilancovat v pátek na jednání předsednictva strany. Partaj bude také řešit to, že ve volbách do Evropského parlamentu nezískala jediné křeslo.

Hamáček nevyloučil, že by se mohlo hlasovat o tom, jestli pokračovat ve vládě. „Jsme demokratická strana. Pokud to někdo navrhne, tak se o tom hlasovat bude.”

Opozice chce hlasování o nedůvěře

Opozice se navíc chystá navrhnout hlasování o nedůvěře vládě. ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se mají sejít v úterý dopoledne, aby se domluvili na společném postupu. Pro nedůvěru by se vyslovila i SPD, řekl Novinkám šéf hnutí Tomio Okamura.

Opozice ale potřebných 101 hlasů pro vyjádření nedůvěry nemá. Bude tak záležet na ČSSD a na komunistech, kteří vládu tolerují.

Výběr článků

Načítám