Hlavní obsah

Na Labe spustili nový tanker, kvůli stavu vody nemůže odplout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loděnicích ve Lhotce nad Labem na Litoměřicku byl v pátek spuštěn na vodu říční tanker. Zákazník z Nizozemska jej hodlá využívat pro přepravu jedlých olejů. Kvůli nízkém stavu vody v Labi však loď nemůže odplout.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V loděnici stavěli tanker devět měsíců, je dlouhý 86 metrů a široký 11,5 metru.

Článek

Nový tanker je dlouhý 86 metrů a široký 11,5 metru. Přijet pro něj měl remorkér z Německa, který kvůli nízké hladině uvízl u Drážďan. „Je to problém, nezbývá než čekat,” řekl obchodní zástupce loděnice Jurij Kulchytskyj.

V loděnici stavěli tanker devět měsíců. „Specifický je tím, že nádrže jsou vyrobeny z nerezové oceli, je jich celkem sedm pro převoz tekutiny,” uvedl Kulchytskyj.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ve Lhotce nad Labem na Litoměřicku spustili na vodu říční tanker

Předchozí zakázkou firmy byl chemický tanker také pro nizozemského zákazníka. Na vodu byl spuštěn loni na konci července, v lovosickém přístavu čekal na zvýšení hladiny Labe až do února letošního roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Ústí nad Labem vyplul nový tankerVideo: Aleš Pelikán, Právo

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nedávno uvedl, že bude nadále prosazovat stavbu jezu v Děčíně. Projekt, který by podle rejdařů výrazně zvýšil splavnost Labe, brzdí především spory kvůli jejímu vlivu na krajinu. Stavba nemá kladný posudek EIA. Ekologické škody, které by napáchala, by nebylo možné nijak kompenzovat a kritici upozorňují i na to, že investice by nemusela být návratná.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Tanker bude rozvážet bude jedlé oleje

V pátek se shodou okolností uskutečnilo v Senátu veřejné slyšení ke stavbě kanálu Dunaj–Odra–Labe, který by v případě výstavby splavnil největší českou řeku nejen u hranic s Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám