Hlavní obsah

Voda a bláto zaplavily domy na Prostějovsku, vlaky na Vysočině nabírají zpoždění

• Aktualizováno
Právo, Petr Marek, mh

Sklepy a přízemí domů zaplavené vodou a blátem, rozvodněné menší říčky a popadané stromy. Tak vypadá situace v Olomouckém kraji, kterým se prohnaly ve čtvrtek večer silné bouřky. Hasiči do pátečních sedmi hodin ráno mají za sebou 144 výjezdů. Bouřky a přívalové deště zaměstnávaly hasiče také na jihu Moravy a na Vysočině. Vítr tam trhal střechy domů a popadané stromy komplikují železniční dopravu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v Unčicích na Prostějovsku 13. června 2019Video: pro Novinky Lenka Kačírková

 
Článek

„Nejvíce zasaženou oblastí Olomouckého kraje je Prostějovsko, a to počtem dosahujícím téměř pěti desítek událostí. Postiženy byly obce a města Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a samotný Prostějov,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouřková vlna doprovázená přívalovými srážkami a krupobitím se prohnala přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko.

Nejvíce jednotek pomáhalo v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích, kde přívalové deště zaplavily dolní část obce. Voda a bláto z polí zatopily podle starosty obce Jiřího Petrovského sklepy, průjezdy i obytné prostory zhruba desítky domů.

V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise. „Z různých míst byl cestou starostů podán požadavek na dovoz dostatečného množství pytlů s pískem,“ uvedl mluvčí. V Nezamyslicích hasiči provizorně zajistili střechu poškozenou krupobitím.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouřková vlna doprovázená přívalovými srážkami a krupobitím se prohnala přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko.

„Nejvíce zásahů v podobě čerpání jsme řešili v Kojetíně, Uhřičicích, Polkovicích, Býškovicích, ve Stříbrnici a v dalších obcích v okolí. V Brodku u Přerova byl zatopen železniční podjezd,“ řekl Hošák.

V Šumperku hasiči zasahovali na několika místech, například v Bludovské ulici protékala voda střechou paneláku, v ulici dr. E.Beneše vytékala voda z kanalizace a octila se i ve sklepě domu. U Zábřehu zase hasiči odstraňovali strom spadlý přes cestu. Zasahovali také v Rapotíně, Rudě nad Moravou, Bludově nebo Sudkově, kde se rozlily menší toky.

„V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypání nedalekého domu, obyvatelé byli evakuováni,“ uvedl mluvčí.  V Sudkově voda zaplavila místní kostel.

Vysočina má starosti s dopravou

Bouřky a přívalové deště se přehnaly i jižní Moravou. Hasiči zasahovali u 38 případů, uvedl mluvčí Petr Příkaský. „Silný vítr uvolnil část plechové střechy rodinného domu v Ivanovicích na Hané. Hasiči střechu zajistili a překryli plachtou,“ uvedl mluvčí.

Na Vysočině je po nočních bouřkách nejhorší situace v dopravě. Vlaky mezi obcí Pohled a Žďárem nad Sázavou nabírají od rána zpoždění. Provoz se musel přesunout jen na jednu ze dvou traťových kolejí, protože bouřka způsobila poruchu zabezpečovacího zařízení.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouřková vlna doprovázená přívalovými srážkami a krupobitím se prohnala přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko.

Hasiči měli na tři desítky výjezdů v souvislosti s odčerpáváním vody, odstraňováním bahna a popadaných stromů. V Humpolci na Pelhřimovsku napršelo podle informací na webu Povodí Vltavy zhruba hodinu po půlnoci přes 25 litrů na čtvereční metr.

Ve Zlínském kraji zasáhly silné bouřky především Kroměřížsko a také Vsetínsko, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Hasiči evidují zatím 31 výjezdů.

Foto: pro Novinky František Jaroš

V Drysicích na Vyškovsku spadly při bouřce 13. června kroupy o velikosti pingpongového míčku.

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s bouřkou zasahovali už ve čtvrtek v noci a v pátek brzy ráno u 46 událostí. Jak uvedl mluvčí HZS Jaroslav Mikoška jednalo se ve 28 případech o čerpání vody ze zatopených sklepů. Nejvíce výjezdů - 34 měli hasiči na Vyškovsku. Tam bouřka nejvíce zasáhla obec Ivanovice na Hané, kde zasahovali čtyřiadvacetkrát. Mimo jiné pomáhali i majitelům domu, na němž silný vítr uvolnil část plechové střechy. Hasiči střechu zajistili a překryli plachtou. V části Ivanovic Chvalkovicích se v noci vylil potok a voda zaplavila desítky domů.

„Převážně se jednalo o sklepní prostory, ale v několika případech byly zasaženy i bytové části domů. Hasiči evakuovali jednoho imobilního občana a jednu seniorku. Provizorní nocleh jim zajistil obecní úřad,” uvedl Mikoška. V Chvalkovicích bylo zatopeno nejméně dvacet objektů, převážně sklepů. Značnou, zatím nevyčíslenou škodu nadělaly také v některých místech kroupy velké jako pingpongový míček.

Reklama

Výběr článků

Načítám