Hlavní obsah

Silné bouřky zasáhly Olomoucko, přívalové deště zatopily silnice i sklepy

Prostějov

V Tvorovicích na Prostějovsku přívalové deště ve čtvrtek večer zaplavily dolní část obce. Voda a bláto z polí zatopila podle starosty obce Jiřího Petrovského sklepy, průjezdy i obytné prostory zhruba desítky domů. Hasiči zasahují kvůli bouřkám doprovázenými silnými dešti po celém Olomouckém kraji, na kontě mají již více než 120 výjezdů, řekl před 22:00 mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zaplavená část obce Tvorovice na Prostějovsku.

Článek

Nejvíce výjezdů je na Šumpersku, ale zasahují i na Prostějovsku, Olomoucku či Přerovsku.

Průtrž podle starosty Tvorovic zasáhla obec kolem 19:00 a po malé přestávce začalo vydatně pršet znovu. „Máme poměrně velké problémy v obci, máme zaplavenou dolní část. Jsou zde zásahové jednotky dobrovolných hasičů. Stále tady ještě hodně prší, zrovna se brodím k šedesátihektarovému poli s řepou. Tam se nám to vše sbírá a teče nám to všechno do dědiny,” řekl ve čtvrtek ČTK kolem 22:00 starosta Tvorovic.

Foto: HZS Olomouckého kraje, ČTK

Zatopené sklepy i rozlité menší toky má na svědomí bouřka, která se 13. června vpodvečer prohnala Olomouckým krajem. Zasáhla především Šumpersko, kde mají hasiči na kontě víc než desítku výjezdů.

Voda s blátem zasáhla zhruba deset domů, obci pomáhají dobrovolní hasiči z okolí. Čerpají především vodu z domů. „Na chodníkách a na silnicích mám až deset centimetrů ornice, z polí sem letěla voda a bláto, je toho plná dědina a plná kanalizace. V postižených domech se to týká především sklepů, průjezdů, ale i obytných prostor,” doplnil starosta.

Hasiči podle mluvčího mají přes 120 zásahů a přibývají další. Převážná část je zaměstnává na Šumpersku, kde řeší zatopené sklepy i rozlité menší toky. Zasahovali také na řadě míst Prostějovska, kde především čerpali vodu, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Bouřka se poté přesunula na Přerovsko, i tam ji doprovázel silný déšť.

V Šumperku hasiči zasahovali na několika místech, například v Bludovské ulici protékala voda střechou paneláku, na ulici dr. E.Beneše vytékala voda z kanalizace a octila se i ve sklepě domu. U Zábřehu zase hasiči odstraňovali spadlý strom přes cestu. Zasahovali také v Rapotíně, Rudě nad Moravou, Bludově nebo v Sudkově, kde se rozlily menší toky. V Novém Malíně pomáhali obyvatelům, kterým tekla voda do domu.

Vodu později začali čerpat také na Prostějovsku, vyráželi například do Klenovic na Hané nebo do Doloplaz na Olomoucku. Ve Víceměřicích na Prostějovsku hasiči čerpali vodu i z vlastních prostor; natekla jim do hasičské zbrojnice.

Bouřky komplikují provoz i na železnici, podle webu Českých drah přerušil strom spadlý do kolejiště provoz vlaků mezi Kojetínem na Přerovsku a Chropyní na Kroměřížsku.

Foto: HZS Olomouckého kraje, ČTK

Zatopené sklepy i rozlité menší toky má na svědomí bouřka, která se 13. června vpodvečer prohnala Olomouckým krajem. Zasáhla především Šumpersko, kde mají hasiči na kontě víc než desítku výjezdů.

V platnosti je výstraha meteorologů před silnými bouřkami. „Nad Moravou a Slezskem se vlní frontální rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a chladnějším na západě a zvolna postupuje k severovýchodu,“ popsali meteorologové situaci.

Od čtvrtečních 14 hodin až do půlnoci se ve východní polovině republiky mohou „vyskytnout silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině“.

Reklama

Výběr článků

Načítám