Hlavní obsah

Zeman se sejde se Šmardou na Vysočině, ČSSD přirovnal k lumíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se sejde s kandidátem na ČSSD ministra kultury Michalem Šmardou během své návštěvy Vysočiny. Řekl to ve čtvrtek v TV Barrandov. Premiér Andrej Babiš (ANO) odeslal na Hrad návrh na odvolání současného ministra Antonína Staňka 31. května. Zeman by chtěl, aby Staněk ve funkci zůstal.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já se s ním (Šmardou) sejdu na Vysočině, až tam teď pojedu. Vysočinu máme oba rádi, takže to bude příjemné prostředí,“ řekl Zeman. Zeman má plánovanou oficiální návštěvu kraje Vysočina na 25. až 27. června a poté bude trávit část dovolené na své chalupě. Šmarda je starostou vysočinského Nového Města na Moravě.

Zda prezident vyhoví návrhu na jmenování nového šéfa resortu kultury, ale stále není jasné. Zeman si totiž neodpustil kritiku ČSSD, která Šmardu do funkce nominovala.

ČSSD je jako lumíci

Svou někdejší politickou stranu přirovnal k lumíkům. „Lumíci jsou dílem motýli, dílem brouci, podle stádia vývoje, a trpí sebevražedným komplexem, když se vrhají do moře, kde utonou, protože neumějí plavat,“ poznamenal Zeman. (Lumíci jsou ale hlodavci, kteří plavat umějí, a mýtus o jejich hromadných sebevraždách byl vyvrácen. Vývoj motýla nezahrnuje stádium brouka - pozn. ed.)

Prezident připomněl nedávný průzkum veřejného mínění, kde se ministerstvo kultury v čele s Antonínem Staňkem (ČSSD) zařadilo mezi nejdůvěryhodnější resorty. „Myslím, že by se nad tím měla sociální demokracie zamyslet,“ řekl s tím, že na místo toho popravuje svého ministra. „Když má oblíbeného ministra, tak ho chce zavraždit,“ řekl na adresu Staňka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám