Hlavní obsah

Drzá provokace. Zeman odsoudil ruský návrh zákona o veteránech z roku 1968

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman si ve čtvrtek pozval ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby mu sdělil nesouhlas s připravovanou novelou zákona, která by udělala z okupačních vojsk ze srpna 1968 válečné veterány. Považuje ji za „drzou provokaci”. Zmejevský tvrdí, že Rusko drží pozice z česko-ruské dohody z roku 1993.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky označil připravovaný zákon o veteránech z roku 1968 za drzou provokaci České republiky i jeho osobně. Důrazně sdělil velvyslanci Ruské federace, že v případě přijetí tohoto zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vztahy mezi RF a ČR,“ oznámil po jednání mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zmejevskij tvrdí, že Rusko drží pozice dohody mezi oběma zeměmi, která okupaci z roku 1968 odsuzuje. Moskva podle něj nehodlá na tomto stanovisku nic měnit. Připomněl, že k dohodě se přihlásil v roce 2006 i ruský prezident Vladimir Putin.

Ovčáček následně uvedl, že Zemana se návrh zákona dotýká, neboť srpnová okupace negativně zasáhla do jeho osobního i profesního života. Zeman vstoupil do KSČ na jaře 1968, o dva roky později byl ze strany vyloučen, podle jeho slov to bylo kvůli nesouhlasu s invazí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský

Návrh již dříve odsoudilo české ministerstvo zahraničí, které připomnělo, že okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou byla v rozporu s mezinárodním právem i vůlí československých občanů.

Záměr ruské strany odsoudily i obě komory českého parlamentu. Senát ve středu vyzval v usnesení nejvyšší české ústavní činitele ke společnému nesouhlasnému prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám