Hlavní obsah

E-neschopenka odstartuje od příštího roku, Senát schválil odklad

• Aktualizováno

Senátoři ve středu schválili odklad startu projektu e-neschopenky. Ta by měla začít fungovat od příštího roku. Původně přitom měli mít lékaři možnost hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky už od letošního července. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že udělá vše pro to, aby byla e-neschopenka k 1. lednu 2020 plně funkční. Maláčová také upozornila na to, že papírové neschopenky budou existovat i po zavedení těch elektronických jako záloha pro případ výpadku elektronického systému.

Elektronické neschopenky měly být nejprve zavedeny už od letošního roku. Menšinová vláda ANO před rokem navrhovala novelou projekt zrušit jako nepřipravený a vytvořit nový systém od roku 2021. ČSSD ale prosadila spuštění první etapy projektu od letošního července.

Současná vláda ANO s ČSSD se rozhodla rušící novelu stáhnout, pak se ji ale rozhodla nahradit návrhem týkajícím se půlročního odkladu projektu. Kvůli červencovému spuštění lékaři pohrozili akcemi občanské neposlušnosti.

Od července nicméně skončí karenční doba a lidem se budou opět proplácet i první tři dny nemocenské. Původně měly oba projekty začít fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám