Hlavní obsah

Kriminalita loni klesala

Aktualizováno

Podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství bylo loni zahájeno téměř 210 000 trestních řízení. Odsouzeno bylo přes 54 000 osob a zproštěno obžaloby bylo 5,2 procenta obžalovaných. Policie loni zajistila výnosy z trestné činnosti ve výši 7,9 miliardy korun. Statistiku v úterý představil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Obžalováno bylo loni 33 832 lidí, u dalších 33 832 byl podán návrh na potrestání ve zkráceném přípravném řízení.

Jak Zeman připomněl, kriminalita v České republice v posledních šesti letech setrvale klesá. V roce 2016 bylo řízení vedeno proti 84 938 osobám, v roce 2017 byl pokles na 77 205 a loni to bylo 76 681 lidí.

„Domnívám se, že velká část kriminality se nám přesouvá na internet. Druhá věc - myslím si, že odpadly takové ty méně závažné trestné činy, například drobné krádeže. Ne že by se nestávaly, ale lidé je tolik nehlásí policii," uvedl Zeman k důvodům poklesu evidované kriminality.

Mezi trestnou činností převládali krádeže (17 procent) před ohrožením pod vlivem návykové látky (11 procent) a mařením úředního rozhodnutí a vykázání (10 procent).

Roste počet peněžitých trestů

Zeman připomněl, že polovina (50,2 procenta) případů byla vedena formou zkráceného přípravného řízení. To ve 44 procentech případů trvalo do dvou týdnům v 48 procentech do šesti měsíců a v osmi procentech případů přesáhla jeho délka šest měsíců.

Téměř pětina odsouzených osob (18,1 procenta) loni odešla od soudu s peněžitým trestem. „Za pět let vzrostl podíl uložených peněžitých trestů více než trojnásobně,” ocenil Zeman a dodal, že poměr peněžitých trestů by mohl dosáhnout až 35 procent.

Z téměř osm miliard výnosů z trestné činnosti pocházelo 49 procent zajištěných hodnot z případů, které vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Reklama

Výběr článků

Načítám