Hlavní obsah

Hamáček se sešel s iniciativou Milion chvilek, mluvili o pojistkách pro nezávislou justici

Aktualizováno

Místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček se v neděli sešel se zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii a mluvil s nimi o pojistkách pro nezávislou justici. Hamáček to uvedl na Twitteru. Spolek v posledních týdnech organizoval pravidelné demonstrace za odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a později přidal i požadavek na demisi premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda strany ČSSD Jan Hamáček

Článek

"Dnes jsem se sešel se zástupci Milion chvilek. Mluvili jsme hlavně o pojistkách pro nezávislou justici a případné úzké novele zákona o státním zastupitelství tak, aby vláda nemohla bezdůvodně odvolávat nejvyššího státního zástupce," uvedl Hamáček na Twitteru.

Spolku Milion chvilek se nelíbí, že bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) vystřídala ve funkci poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová. Iniciativa poukazuje na to, že Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil 18. dubna, pouhý den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i premiér Babiš, který případ označuje za politickou kauzu.

Záznam: Demonstrace s názvem MÁME TOHO DOST! na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

Spolek požaduje, aby Benešová odešla z funkce a aby byl jmenován nezávislý ministr. Od konce dubna uspořádala iniciativa již šest demonstrací, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí. Naposledy v úterý protestující zaplnili celé Václavské náměstí v Praze. Vedle Babišovy demise a nezávislosti justice požadovali také nezávislost veřejnoprávních médií a vrácení dotací, které podle nich neoprávněně získal holding Agrofert dříve patřící Babišovi. Další protest organizátoři ohlásili na neděli 23. června na Letenské pláni.

Reklama

Výběr článků

Načítám