Hlavní obsah

TI: Nahrazování evropských dotací českými penězi je kriminální čin

Novinky, jas

Podle šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky je nahrazování evropských dotací penězi z českého státního rozpočtu v rozporu se zákony a může mít trestněprávní rovinu pro ty, kteří o tomto postupu rozhodli. Ondráčka to uvedl v reakci na informace, že Evropská komise poslala do ČR zprávu o auditu, podle níž je premiér Andrej Babiš i nadále ve střetu zájmů kvůli vazbám na své bývalé společnosti.

Záznam: Briefing Transparency International ČR ke střetu zájmů premiéra Andreje BabišeVideo: ČTK

 
Článek

Brusel chce vrátit veškeré dotace, které Agrofert od února 2017 obdržel.

Skutečnost, že se česká ministerstva a fondy pokouší nahrazovat výpadek evropských peněz pro Agrofert z národního rozpočtu je podle TI „nezákonné jednání” a porušení rozpočtových pravidel i povinnosti péče řádného hospodáře.

„Pro ty konkrétní úředníky i členy dozorčích rad fondů to může mít poměrně vážné důsledky, včetně trestněprávních,” upozornil Ondráčka s tím, že podle názoru TI může jít o nezákonnou praktiku.

TI podala podnět Evropské komisi loni v září. Podle Ondráčky dala EK na základě auditu a závěrů právní služby „plně za pravdu”.

Andrej Babiš a následná vystoupení v Poslanecké sněmovněVideo: Novinky.cz/psp.cz

„Ukazuje se, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, zůstal ovládající osobou Agrofertu a jeho skutečným majitelem a plyne z toho to, že Agrofert na dotace nárok nemá,” shrnul s tím, že „není možné, aby české i evropské rozpočty zůstaly bezednou pokladničkou pro premiéra Babiše a jeho firmu”.

Až šest miliard korun ročně

Podle TI Babiš cíleně a promyšleně obcházel pravidla, aby neutrpěla jeho firma. Částka, která je ve hře, se šplhá podle Ondráčky k půl miliardě korun.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

Česko bude muset škodu prostřednictvím ministerstva financí vymáhat po Agrofertu.

Ondráčka zdůraznil, že EK vztáhla otázku střetu zájmů k únoru 2017, kdy začal platit český zákon o střetu zájmů, což podle TI znamená, že Agrofert nebude mít nárok ani na tuzemské dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky. Ročně se podle Ondráčky může v souhrnu jednat o čtyři až šest miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám